Gerucht zelfmoord verdachte Toulouse, wil ‘met wapens in hand sterven’

Tv-beeld van France 2 dat gisteravond videomateriaal toonde met daarop de vermeende schutter.

De situatie bij het appartement in Toulouse, waar de schutter zich ophoudt die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school, lijkt een uitputtingsslag geworden. Mohamed Merah verschuilt zich nu al ruim 24 uur in zijn woning waar zich gisteravond en vannacht vier explosies voordeden.

Update 10.31 uur:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Volgens specialisten wijst kalmte brandweermannen erop dat schutter #Toulouse dood is.

Volg de laatste ontwikkelingen via onze correspondent ter plaatse:

De 23-jarige Fransman wordt er ook van verdacht nog drie militairen te hebben gedood bij een eerdere aanslag. Er lijkt voor hem geen uitweg uit zijn appartement, meldt AFP. Zijn woning, straat en buurt zijn compleet omsingeld door politie.

‘Bereid te sterven”, maar Fransen willen hem levend

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Gueant zegt dat de jongeman “wil sterven met de wapens in de handen”. Sinds gisteravond zou er geen contact meer zijn geweest, meldt het Franse RTL Radio. Er zijn wel herhaalde pogingen gedaan, maar niets werd vernomen. De autoriteiten hopen Merah nog steeds levend te pakken te krijgen, “als hij nog leeft” voegde Gueant daaraan toe.

Die laatste woordkeuze van de minister heeft volgens onze correspondent Dirk Vandeberghe geleid tot een gerucht over zelfmoord van de verdachte. Dit zou steeds sterker worden.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe These zelfmoord ook deels gebaseerd op woordkeuze Guéant: s’il est encore vivant… als hij nog leeft

Vlak voor middernacht deden zich drie explosies voor. Rond twee uur vannacht was er nog een vierde ontploffing te horen. Sinds 03.20 uur woensdagochtend ligt hij al onder vuur.

‘Ze zouden met infraroodstraling moeten zien wat hij doet’

Vandenberghe:

“Twee van de schoten die vannacht zijn gelost moeten van de schutter zijn geweest. De minister van Binnenlandse Zaken heeft helaas niet bekend gemaakt hoe laat er werd geschoten. Wel houdt hij er rekening mee dat Merah zelfmoord heeft gepleegd. Het is voor iedereen gissen nu. Er zijn onderhandelaars in het gebouw, maar het overvalteam wil geen enkel risico nemen. Gisteren wisten ze dankzij infraroodstralen precies waar Merah zich bevond. Dus ze zouden het nu ook moeten zien als hij niet meer beweegt. De kans dat hij slaapt is buitengewoon klein. Ze hebben hem de hele nacht beziggehouden.”

Algemene missie Al Qaeda

Merah eiste gisteren in onderhandelingen met de politie de drie dodelijke aanslagen in Toulouse en Montauban op. Hij verklaarde alleen te hebben gehandeld. De verdachte heeft tegenover de politie verklaard dat hij akkoord is gegaan met een ‘algemene missie’ van Al Qaeda om aanslagen in Frankrijk te plegen.