‘Toezicht chemiebedrijven onder druk door geldproblemen’

De grote brand van 5 januari bij het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack. Foto WFA / Erald van der Aa

De provincies en het rijk kunnen het maar niet eens worden over de verscherping van toezicht op chemiebedrijven. Door geldproblemen is niet duidelijk wie de eenmalige kosten van zo’n 220 miljoen euro moet betalen.

De komst van de toezichthouder is hierdoor onzeker geworden, schrijft het Financieele Dagblad vanochtend. Op 1 januari 2013 moet er een compleet nieuwe waakhond beginnen met controles op gevaarlijke bedrijven. Daarmee moeten rampen zoals bij Chemie-Pack in Moerdijk en de vuurwerkramp in Enschede moeten worden voorkomen.

De provincies noemen die startdatum ‘ambitieus’. Ze kunnen het geld niet ophoesten nu al stevig wordt gekort op hun jaarlijkse toelage van het rijk. Ook kunnen de provincies en het kabinet het niet eens worden over de kosten op de langere termijn.

Volgens het FD wordt het toezicht mogelijk uitgesteld door de geldproblemen, terwijl de overheden een dergelijke waakhond wel nodig vinden.