VARA wil dieren van Marktplaats

Uitbeelding wilde marktplaatsdieren door Vroege Vogels. Foto VARA

Naar wilde dieren kijken die op Marktplaats te koop worden aangeboden, is een vreemd avontuur. Heel veel diersoorten zijn er te krijgen, en verleidelijke koopjes. Je rolt van de ene verrassing in de andere. De aanstaande tweedehands pythons, agamen of schildpadden staan wat matig op de flitsfoto’s. Hun onderkomentjes vaak nóg slechter. Klein, te kaal, dom verlicht, fout verwarmd. Soms schrijf ik de aanbieder een berichtje met opbouwende kritiek. Het antwoord is dan ongeveer dat men mij met genoegen de kop van de romp komt rukken.

Dan pakt Vroege Vogels van de VARA het slimmer aan. De makers van het radio- en televisieprogramma zijn een bredere campagne gestart. Géén wilde dieren op Marktplaats. Ze vinden dat het nu te makkelijk is om een python, reiger of leuke exotische eekhoorn op de kop te tikken – alsof het om nog nette kinderschoentjes gaat. De verhandelde dieren worden vaak beroerd gehouden en de verkoop werkt illegale handel en roof uit de natuur in de hand. Vroege Vogels begon deze week een petitie (op vroegevogels.vara.nl ). De toeloop is volgens de initiatiefnemers groot, met nu tegen de 7000 handtekeningen. Er is kans van slagen – verkoopsite eBay is in 2005 gestopt met dierenhandel. Er zit wel een nadeel aan de actie. Nooit eerder hadden we zo’n mooi inkijkje in huiskamerhoeken, volières en duistere schuurtjes, waar dieren exotisch zitten te wezen. Die bewijslast voor een bezitsverbod verdwijnt bij succes. Grijp nu uw kans, en zoek eens op baardagame, schildpad of schiltpadde.

    • Frans van der Helm