Uitgelicht

Film

Jurassic Park III (Joe Johnston, 2001, VS). Deel drie in succesrijke filmserie biedt leerzaam entertainment. Mix van mechanische en computeranimatie levert een volstrekt overtuigende ervaring op. De velociraptors hebben veren gekregen en er is een nieuwe topschurk: de spinosaurus, gevaarlijker dan de tyrannosaurus rex. Weer met Sam Neill, maar zonder Jeff Goldblum.RTL7, 20.30-22.30u.

Taking Lives (D.J. Caruso, 2004, VS/CDN). Angelina Jolie als FBI-agente met verstand van seriemoordenaars, die de politie van Montreal moet helpen bij het vinden van een exemplaar dat steeds de identiteit van zijn slachtoffers aanneemt. Weinig origineel, idiote plot. Ook met Ethan Hawke, Kiefer Sutherland en Gena Rowlands.Net5, 20.30-22.35u.

La disparition de Giulia (Christoph Schaub, 2009, CH). Licht-filosofische komedie over ouder worden – in elke levensfase. Twee pubers worden gearresteerd voor winkeldiefstal; Leonie zit in een rusthuis, heeft totaal geen zin in het vieren van haar tachtigste verjaardag en maakt dat haar omgeving heel erg duidelijk. En Julia, die vijftig wordt, loopt door de stad, heeft geen zin in het diner met vrienden en gaat liever winkelen. Daar komt ze John tegen, met wie ze veel liever de avond doorbrengt. Met o.a. Corinna Harfouch (Giulia), Bruno Ganz (John), Stefan Kurt (Stefan). Nederlands ondertiteld. TV5, 21.05-22.35u.

Pitch Black (David Twohy, 2000, Australië/VS). Tamelijk fantasieloze sciencefiction-B-film. Op verre, duistere planeet gestrande ruimtereizigers, onder wie monstercrimineel Vin Diesel, worden geconfronteerd met futuristische dino’s. RTL7, 22.30-00.40u.

Informatief

Finding the lost Da Vinci. Onderzoek in het Palazzo Vecchio te Florence lijkt de theorie te staven dat een verloren gewaand schilderij van Leonardo da Vinci zich bevindt op de oostelijke muur van de Zaal van de Vijfhonderd, onder Giorgio Vasari’s muurschildering De Slag bij Marciano. Een onderzoeksteam onder leiding van wetenschapper Maurizio Seracini stak een camera in een sonde in de muur waarop Vasari’s fresco staat. Daarna werden monsters genomen van een pigmentlaag onder het fresco.NGC, 20.00-21.00u.

Pavlov. Serie waarin mensen een vraag stellen aan de wetenschap. Vanavond wil de gezond levende Marijke Helwegen, in Nederland bekend als etalagepop van de cosmetische chirurgie, weten hoe oud ze zal worden. Ned.3, 21.00-21.40u.

Das Geheimnis des aufrechten Gangs. Waarom gaan mensen met vakantie zo graag naar zee of meer? Waarom is wonen aan kust en oever zo gewild? De Berlijner evolutiebioloog Carsten Niemitz weet het antwoord: omdat de mens, nadat zijn voorouders uit de bomen waren geklommen, niet op de savanne rechtop is gaan lopen, maar eerst het water is ingegaan en het daar geleerd heeft. Aanvankelijk werd Niemitz uitgelachen, maar inmiddels springen andere wetenschappers op zijn karretje: zijn landgenoot, paleoantropoloog Friedemann Schrenk bijvoorbeeld, die al dertig jaar in Oost-Afrika opgravingen doet en bij botresten van onze voorouders altijd overblijfselen van nijlpaarden en krokodillen aantreft. Ook geofysicus Martin Trauth is overtuigd: in de tijd dat de mens die evolutionaire stap maakte was de wereld veel natter. Vóór de theorie pleit ook Brigitte Senut, ontdekker van ‘Orrorin’, de zes miljoen jaar oude voorouder van de mens en de eerste die rechtop liep. Volgens Senut moet Orrorin in een waterrijke omgeving geleefd hebben. Arte, 22.10-22.45u.

Amusement

Bloedverwanten. Tweede aflevering van de nieuwe serie verwikkelingen rond het met een oorlogsverleden worstelende familiebedrijf Winter Flowers. Het bedrijf komt in gevaar door een vijand uit onverwachte hoek. Met o.a. Henriëtte Tol, Derek de Lint, Sylvia Hoeks, Michiel Huisman, Teun Luijkx, Jorrit Ruijs, Mike Libanon en Roos Ouwehand. Ned.1, 20.30-21.30u.

White heat: the dark side of the moon. Deel drie van zesdelige dramaserie. In 2012 arriveert een vierde flatgenoot in het appartement. In 1973 is Londen doelwit van een serie bomaanslagen door de IRA. Alan probeert eindelijk Lilly te versieren, Charlottes onzekere relatie met Jack implodeert en Orla krijgt te maken met een familiecrisis die haar haar hele leven zal blijven achtervolgen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Omroep Maxim. Komische serie waarin Maxim Hartman de draak steekt met de conventies van het televisiemaken. Gaat nogal eens ten koste van argeloze voorbijgangers en wordt dan afzeik-tv. Ned.3, 23.10-23.40u.

Sport

Voetbal: KNVB Beker. Verslag van halve finale tussen AZ en Heracles.Veronica, 20.25-22.55u.