Tyton houdt PSV wel overeind

PSV plaatste zich gisteravond met een 3-1 overwinning bij SC Heerenveen voor de bekerfinale. Met dank aan de uitblinkende Poolse doelman Przemyslaw Tyton.

HEERENVEEN - Voetbal, SC Heerenveen - PSV , halve finale KNVB beker, Abe Lenstra stadion, seizoen 2011-2012, 21-03-2012 links Adriano Marcelo PSV en rechts Ramon Zomer Heerenveen Jane Wessels

„Jalalalala Tyton, Tyton, jalalalala Tyton, Tyton.” De aanhang van PSV zingt de Poolse doelman Przemyslaw Tyton in het Abe Lenstra Stadion toe als de held van een vermakelijke bekeravond. Het gaat op een wijsje dat eerder toebehoorde aan publiekslieveling Heurelho Gomes. Toeval of niet; sinds de Braziliaanse keeper de Eindhovense voetbalclub in 2008 verliet werd er geen prijs meer gewonnen.

PSV plaatste zich gisteravond voor de bekerfinale, die op zondag 8 mei in de Rotterdamse Kuip wordt gespeeld. De tegenstander komt uit het duel vanavond in Alkmaar tussen AZ en Heracles. Na een slechte periode, waarin PSV afscheid nam van de coach Fred Rutten en diens assistent Erik ten Hag, is de lach weer terug in de kleedkamer.

De 25-jarige Tyton maakte gisteravond in de met 3-1 gewonnen halve finale tegen SC Heerenveen duidelijk waarom PSV hem afgelopen zomer van Roda JC overnam. Tyton heerste in zijn strafschopgebied, voorkwam met enkele spectaculaire reddingen een paar tegendoelpunten en stopte tien minuten voor tijd een strafschop van Bas Dost. Een minuut later redde de Pool PSV nogmaals door een inzet via de lat uit zijn doel te houden.

„Ik wil graag aan trainer Cocu laten zien dat de plaats in het doel voor mij is”, zei hij na afloop van de wedstrijd zelfverzekerd.

Voor de wedstrijd had Tyton een aanbod van keeperstrainer Anton Scheutjens om de favoriete hoek van de strafschoppenexperts van Heerenveen nog even door te nemen resoluut afgeslagen. „Ik doe dat op mijn eigen manier. Strafschoppen stoppen is een kwaliteit van mij. Hoe ik dat precies doe zeg ik niet. Dat is mijn eigen geheim”, zei de doelman.

De afgelopen seizoenen slaagde de Zweedse doelman Andreas Isaksson er nooit in de leemte op te vullen, die Gomes na zijn vertrek naar Tottenham achterliet. Isaksson kwam in 2008 als voormalige doelman van Manchester City als gearriveerde prof naar Nederland. Hij behoort al jaren tot de topverdieners van PSV met een jaarsalaris van meer dan een miljoen euro. Isaksson is mede door zijn gebrek aan charisma nooit opgebloeid bij PSV. Pogingen om hem van de hand te doen mislukten.

Het optreden van Isaksson was vaak illustratief voor de weinig stabiele defensie van PSV. De lijnkeeper hield soms met fantastische reflexen ballen uit het doel om vervolgens kinderlijk in de fout te gaan. Vooral ‘voetballend’ kwam Isaksson te kort om in de verdediging als stabiele factor te functioneren. Tyton begon dit seizoen bij Roda JC, maar werd vlak voor het sluiten van de markt naar PSV gehaald.

Tyton kreeg onder Rutten al vrij snel een basisplaats, maar liep in het thuisduel met Ajax op 18 september vorig jaar een zware hoofdblessure op na een botsing met PSV-verdediger Timothy Derijck. De beelden van de aangeslagen keeper gingen de hele wereld over.

De in het Poolse Zamosc geboren doelman stond maanden langs de kant. Het werd een moeizaam gevecht om zowel fysiek als mentaal weer zijn oude niveau te halen. Tyton maakte in december vorig jaar zijn rentree tegen Rapid Boekarest. „Ik heb hier zolang op gewacht”, sprak hij destijds opgelucht.

Rutten koos na de winterstop echter wederom voor Isaksson. De Zweed wist PSV echter niet door een moeilijke periode te loodsen. Voor het cuciale uitduel tegen NAC werd vervangen door Tyton. Het effect bleef want PSV verloor met 3-1. De nederlaag leidde het ontslag in van Rutten. „De trainer had eindelijk voor mij gekozen, maar een dag later was hij weg”, stelde Tyton gisteren. „Dat was een rare situatie.”

Tyton is onder Cocu de vaste doelman gebleven – mede omdat Isaksson met een schouderblessure kampt. Met zijn stijlvolle en gedegen optreden in Heerenveen groeide hij uit tot de man van de wedstrijd.

Tyton kijkt uit naar het topduel, zondag in de Amsterdamse Arena tegen Ajax. De botsing met medespeler Timothy Derijck heeft hij verdrongen. „Zondag moeten we gewoon winnen. Dan moeten we weer als een echt team spelen.”

    • Koen Greven