Tropenmuseum wint prijs voor Junior

Het Tropenmuseum Junior in Amsterdam heeft de prijs gewonnen van het beste kindermuseum ter wereld 2012. De prijs, een nieuw initiatief van kindermuseumorganisatie Hands On! International en de European Museum Academy, is gisteravond uitgereikt tijdens de kinderboekenbeurs in Bologna.

De jury roemt de creativiteit en de effectiviteit van de programma’s van het Tropenmuseum Junior. „De werkwijze van het museum is al jarenlang een voorbeeld dat wordt gevolgd door vele andere musea wereldwijd”, aldus het juryrapport. Mariëlle Pals, hoofd van het museum, liet gisteravond weten dat ze „superblij” is met de erkenning van „internationale professionals”.

Het Tropenmuseum Junior, opgericht in 1975, is het oudste kindermuseum van Europa. Volgens de jury helpt „de sfeer in het museum jonge bezoekers om hun verbeelding de vrije loop te laten en worden de materialen en ideeën serieus aangepast aan de capaciteit van de kinderen.” Het museum stelt telkens 2,5 jaar lang één cultuur centraal. Tot voor kort was er de expositie De Qi van China die kinderen liet ontdekken wat de Qi (spreek uit: tsjie) is van China: de energie die door alles en iedereen stroomt. In oktober begint een expositie over Brazilië.

Volgens Pals is het geheim van haar museum dat het kinderen „ centraal stelt” en ze actief laat meedoen bijvoorbeeld door zelf dingen te maken. „We hebben echt contact met de kinderen door een sterke vorm van participatie.” Het museum spreekt dan ook niet van 35.000 bezoekers per jaar maar van ‘deelnemers’.

Voor de prijs van beste kindermuseum waren dertien musea genomineerd – van het Museo Pambata op de Filippijnen tot het Labyrinth Kindermuseum in Berlijn en het Istanbul Toy Museum. Onder de genomineerden waren vier Nederlandse instellingen. Naast het Tropenmuseum Junior waren dat Villa Zebra in Rotterdam, het Joods Historisch Kindermuseum in Amsterdam en het Haagse Kinderboekenmuseum. Dat laatste museum is ook genomineerd voor de Nederlandse Museumprijs die op 4 april wordt uitgereikt.

De prijs bestaat uit een bronzen beeld van Nijntje, gemaakt door beeldhouwer Marc Bruna, zoon van Nijntje-tekenaar Dick Bruna.

Annemies Broekgaarden, voorzitter van Hands On!, zegt dat de prijs is bedoeld om aan te geven dat kinderen serieus genomen moeten worden als museumbezoeker. „Zij zijn het publiek van de toekomst.”

De prijs komt op een precair moment voor het Tropenmuseum. De subsidie van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking van 20 miljoen per jaar stopt met ingang van 2013. Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) liet weten dat het museum uit zijn budget mag worden bekostigd, mits het een plan indient voor samenwerking met Museum Volkenkunde in Leiden, dat leidt tot kostenbesparing, en mits Ontwikkelingssamenwerking een bruidsschat meegeeft. De site van het museum meldt nu: „Achter de schermen wordt intensief gesproken met vele partijen om ervoor te zorgen dat we ook na 2012 open kunnen blijven.”