Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Tropenmuseum is beste museum

Het beste kindermuseum van de wereld is het Tropenmuseum Junior. Gisteren kreeg het een nieuwe prijs. Er zijn nog meer nieuwe prijzen.

Het lijkt wel alsof er een X-Factor voor kindermusea aan de gang is. Vorige week kon je op de Kinderpagina al lezen over de BankGiro Loterij Museumprijs. Gisteren werd bekend dat het Tropenmuseum Junior de Children’s Museum Award heeft gekregen. Voor deze internationale prijs waren 13 musea genomineerd, waaronder maar liefst vier Nederlandse: naast het Tropenmuseum (Amsterdam), het Joods Historisch Museum (Amsterdam), Villa Zebra (Rotterdam) en het Kinderboekenmuseum (Den Haag). Het Tropenmuseum Junior, dat alleen voor kinderen toegankelijk is, is de eerste winnaar van deze nieuwe prijs. De jury roemt de creativiteit en de effectiviteit van het Tropenmuseum Junior, dat het oudste kindermuseum van de wereld is. Het werd in 1975 opgericht.

De Museuminspecteurs zijn op zoek naar het museum dat het meest ‘kidsproof’ is. Welk museum dat wordt, zal bekend gemaakt worden op 16 mei. Om Museuminspecteur te worden hoef je maar een paar dingen te doen: een inspectielijst uitprinten, een museum bezoeken en daarna de ingevulde inspectielijst insturen (kijk op museuminspecteurs.nl). Op basis van de lijsten, die te lezen zijn op de website, wordt per provincie het leukste museum gekozen, en daarna de landelijke winnaar.

Door al die fijne musea die er in Nederland zijn, is het niet gek als je zelf ook zin krijgt om kunst te gaan maken. Dat dacht de Nederlandse Museumvereniging ook. De vereniging schreef daarom een wedstrijd uit voor basisschoolklassen, met de opdracht: maak een modern kunstwerk, geïnspireerd door de (vaak oude) kunst in een museum. Na een museumbezoek met de klas zijn kinderen en leraren uit heel Nederland met elkaar aan de slag gegaan, wat tot allerlei bijzondere kunstwerken heeft geleid. Op museumklasvanhetjaar.nl zijn de 25 inzendingen te bekijken. Daar kan ook gestemd worden. Uit de tien groepen met de meeste stemmen kiest een professionele jury vervolgens de Museumklas van het Jaar 2012. Hoofdprijs? Een tochtje met een heel oud museumobject: een Dakota (een vliegtuig uit de jaren 30 van de vorige eeuw) uit het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome.