theater

De Echte Mannen als Laurel & Hardy op hun retour. Foto Liesbeth Ruys

Op komst: Tweetakt

Tweetakt is een tiendaags festival voor nationaal en internationaal jeugdtheater. Nederlandse premières zijn er van Jetse Batelaan (De bonte avond van de bodybuilders), en de jonge maker Phi Nguyen. Ook zijn er Nederlandse premières van internationale voorstellingen. Verder is er muziek, van onder anderen Eefje de Visser, Typhoon en Bart Constant.

23/3 t/m 1/4 op locaties in Utrecht. Inl. tweetakt.net

De Prooi

In de regie van Johan Doesburg brengt het Nationale Toneel een strak vormgegeven verhaal over de ondergang van ABN Amro. Bewerker Sophie Kassies en acteurs als Hajo Bruins, Pieter van der Sman, Jaap Spijkers en Mark Rietman slagen erin van het gelijknamige boek van Jeroen Smit spannend theater te maken. Rietman maakt een grootse rol van Rijkman Groenink, die steeds meer in sociaal isolement raakt. Bernhard Hammer ontwierp een indrukwekkend, kantelend decor voor dit maatschappelijk-economische drama.

Inl: nationaletoneel.nl

Bouwmeester Solness

Een oude man en het jonge meisje: korter kan het toneeldrama Bouwmeester Solness (1892) van de Noor Henrik Ibsen niet samengevat worden. Helmert Woudenberg en Laura Mentink vertolken in de regie van Frans Strijards de bouwmeester en het meisje Hilde. Mentink is de kracht van de voorstelling. Ze wappert met haar handen, dartelt rond. Knap laat ze in haar spel de dubbelheid van Hildes rol zien: ze speelt met de oude man, maar veinst onwetendheid. Woudenberg is een voortreffelijk tegenspeler: hij lijkt zich ervan bewust dat Solness’ verlangen lachwekkend is. Die dramatische ironie is zijn troef.

Inl. grunfeld.nl

Met alle respect

Het nieuwste programma Met alle respect van de 45-jarige cabaretier Theo Maassen is een briljante jammerklacht tegen de levensfase waarin „een mens min of meer af is”. Het is wonderbaarlijk dat hij die tirade zo onbedaarlijk lachwekkend maakt. Maassen is als altijd onvervalst geëngageerd. Sardonisch haalt hij uit naar de PVV en grotesk is zijn opsomming van wat en wie hij allemaal weg zou sturen als hij de absolute macht zou hebben. Op zijn 45ste verzorgt Theo Maassen een optreden met het vurige elan van iemand die nog lang niet klaar is.

Inl: theomaassen.nl

De laatste take van Laurel en Hardy

Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt treden voor het eerst na negen jaar weer op als het duo Echte Mannen. Ze zijn niks veranderd; net als vroeger blinken ze uit in korte, cabareteske scènetjes die een doorlopend verhaal vertellen. Nu spelen ze een oudere Laurel & Hardy op hun retour, plus allerlei bijrollen in rake typeringen. Verder vertonen ze een lesje toneelspelen in een stomme film en ze zingen, met eigen begeleiding op banjo en mondaccordeon, twee hupse liedjes zoals de Dikke en de Dunne dat zelf ooit deden. De voorstelling is een genoeglijke vertoning met de charmante eenvoud van een nummertje tussen de schuifdeuren.

Inl. kikproductions.nl