Tentenkamp Occupy Amsterdam moet zaterdag helemaal weg zijn

Het tentenkamp van Occupy Amsterdam op het Beursplein begin december. Foto AP / Peter Dejong

De betogers van Occupy Amsterdam moeten hun tenten van het Beursplein weghalen. De rechter bepaalde vanochtend in een kort geding dat de tenten uiterlijk zaterdag om 10.00 uur verdwenen moeten zijn.

Occupy Amsterdam had dit kort geding aangespannen tegen een besluit van burgemeester Eberhard van der Laan. Maandag vroeg hij de actievoerders om de tenten voor vanochtend te verwijderen.

De rechter gaf de gemeente gelijk en oordeelde vanochtend dat alleen een informatiestand van de betogers mag blijven staan. De tenten van Occupy Amsterdam staan sinds 15 oktober op het Beursplein.

Van der Laan: overlast op Beursplein

Volgens burgemeester van der Laan raakt het protestdoel van Occupy op het plein steeds meer op de achtergrond. Daardoor zou het doel niet meer in verhouding staan tot de overlast die het kamp veroorzaakt voor omwonenden en ondernemers in de buurt. Ook zouden de demonstranten zich niet aan de afspraken houden. Zo zouden meer dan vier mensen de nacht doorbrengen in het kamp, onder wie daklozen en alcoholisten.

Bartho Boer, hoofd Bestuursvoorlichting van de gemeente Amsterdam, meldde zojuist op Twitter:

Twitter avatar barthoboer Bartho Boer Wij voelen ons gesteund door de uitspraak van de rechter. We zijn uiterst zorgvuldig met Occupy Beursplein omgegaan. (1/2)
Twitter avatar barthoboer Bartho Boer We rekenen erop dat de Occupiers het tentenkamp op een rustige manier afbreken en verlaten, zoals ze zelf hebben aangegeven. (2/2)

De Haagse rechtbank stak eerder wel een stokje voor de ontruiming van een Occupy-kamp. Toen ging het om het tentenkampement op het Malieveld in Den Haag. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wil net als zijn Amsterdamse collega dat de tenten verdwijnen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam besloot eerder deze maand dat de Rotterdamse Occupy-beweging op 31 maart zijn enige tent moet hebben afgebroken.

In Utrecht staat bij het stadhuis nog altijd een klein groepje tenten van de Occupy-beweging.