Technofeest wil ook lage btw, net als de sportschool

Bewegen op een technofeest „is een sport”. Vandaag eist de organisator van dancefeest Herr Zimmerman voor de rechter hetzelfde verlaagde btw-tarief als sportscholen.

Waarom valt bewegen op een technofeest onder het hoge btw-tarief en bewegen in de sportschool onder het lage? Mario Martinez, organisator van clubavond Herr Zimmerman, vindt het niet rechtvaardig. Sinds vorig jaar moet hij 19 procent btw afdragen over elk toegangskaartje dat hij verkoopt in plaats van 6 procent omdat de overheid dansfeesten nu beschouwt als kunstvorm. Sportscholen betalen nog steeds 6 procent. Martinez heeft heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen de Belastingdienst, welke vandaag dient in Den Haag.

Martinez organiseert samen met partner Linda Slagter feesten die volgens hem minstens zo sportief zijn als zumba- en paaldanslessen, zegt Martinez. „Op een avond van Herr Zimmerman dansen mensen soms wel zes uur achter elkaar, terwijl een zumbales een uurtje duurt.” Ze worden bijgestaan door belastingadviseurs KPMG Meijburg. Medewerker Karim Hommen zal een onderzoek van TNO en Harvard aandragen, waarbij het calorieverbruik op dancefeesten wordt vergeleken met dat bij andere sportactiviteiten: „In de wet staat dat bedrijven die gelegenheid geven tot sportbeoefening het verlaagde btw-tarief mogen toepassen. Wij vinden dat die bepaling ook voor Herr Zimmerman moet gelden.” De rechter zal over vier tot zes weken schriftelijk uitspraak doen. nrc