Syrische tanks beschieten stad Hama

Syrische tanks beschieten een grote wijk in de Syrische stad Hama na botsingen tussen rebellen van het Vrije Syrische leger en troepen die trouw zijn aan president Bashar al-Assad. Dat melden oppositiebronnen aan persbureau Reuters.

Door de beschietingen zijn huizen verwoest en een nog onbekend aantal slachtoffers gevallen in de wijk Arbaeen buurt in het noordoosten van de stad. Oppositiebronnen voegden daaraan toe dat ten minste 13 mensen zijn gedood bij een bombardement op de stad in de laatste twee dagen.


Grotere kaart weergeven

VN-chef wil snel staakt-het-vuren voor hulp Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Syrië op onmiskenbare wijze laten weten dat het geweld in het land moet stoppen. Dat zei VN-chef Ban Ki-moon vanochtend tegen verslaggevers. Volgens Ban is een staakt-het-vuren noodzakelijk zodat humanitaire hulp op gang kan komen.

De leden van de VN-Veiligheidsraad bereikten gisteren overeenstemming over een niet-bindende verklaring over Syrië. In de verklaring wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren en het toelaten van humanitaire hulp in conflictgebieden. Met de verklaring schaart de Veiligheidsraad zich achter de pogingen van gezant Kofi Annan om een einde aan het bloedvergieten te maken.

Het Syrische regime wordt opgeroepen tot een dagelijkse gevechtspauze van twee uur om gewonden te evacueren en humanitaire hulp te bieden. Ook moeten er politiek overleg worden gevoerd ‘over de legitieme zorgen van de Syrische bevolking’, aldus de verklaring.

De volksopstand in Syrië lijkt meer en meer een burgeroorlog te worden. Vanwege Syrië’s nauwe banden met Iran en de Libanese militante beweging Hezbollah zijn er zorgen dat het geweld zich over de hele regio verspreidt, vooral wanneer andere landen de opstandelingen zouden bewapenen of eigen troepen zouden sturen.
Ban zei donderdag dat ‘niemand het over militaire operaties heeft’ om de crisis op te lossen.