Stenengooiende hooligan huilt na horen straf

Gisteren was het megaproces tegen de 74 verdachten van de rellen rond het duel FC Utrecht-FC Twente. „Ik heb er erg veel spijt van, maar dit is wel een heel hoge straf.”

Het hoofd met de zorgvuldig gestylede stekeltjes van Kelvin (22) zakt in zijn handen. Zijn ogen worden rood. Tranen stromen over zijn wangen. Zijn ouders in de zaal kijken geschrokken. De politierechter: „Dit is een heftige straf, maar de feiten zijn ook heftig.”

Kelvin moet drie maanden naar de gevangenis, en krijgt daarbovenop twee maanden voorwaardelijk. Hij had al een stadionverbod van twaalf jaar plus een boete van 450 euro opgelegd gekregen door de KNVB. De rechter geeft daar nog twee jaar stadionverbod bij.

In de rechtbank van Utrecht was gisteren het megaproces tegen 74 verdachten van de rellen tijdens en na de wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente van 4 december vorig jaar. Daarbij raakten acht agenten licht gewond. Er werden twee waarschuwingsschoten gelost.

Veel zaken, maar tijdens de behandeling van de zaken blijkt dat ook heel veel jongens niet zijn gepakt. Zij zijn niet herkend op de beelden en hebben geluk gehad. De megazitting op de vierde verdieping van de rechtbank verliep chaotisch. Hooligans, advocaten, politieagenten, familie, vrienden en rechters liepen door elkaar. Een advocaat in de rij voor de ingang van de rechtbank: „Het lijkt wel een voetbalstadion.”

Jochies zijn het nog, veel van de verdachten. Hun leeftijden lopen uiteen van achttien jaar tot boven de veertig. Op een andere verdieping zijn speciale – niet openbare – zittingen voor minderjarige verdachten. De meeste jongens zijn netjes gekleed. Donkerblauwe sweaters, gestreepte overhemden. Het uiterlijk van veel vermeende hooligans staat in schril contrast met de beelden die worden vertoond in de rechtszaal, waar ze in groepjes van vier of vijf worden berecht – veel van hen zonder advocaat.

Zo zien we Kelvin vooraan staan als een groep van meer dan honderdman een ijzeren hek probeert plat te beuken, inclusief de stewards die dat willen verhinderen. Ze willen naar de Twente-aanhang om te knokken. Na het aftellen stormen ze op het hek af. „5,4,3,2,1… jááá!” In het volgende shot rent de jonge hooligan buiten en gooit hij met stenen. Zijn armen hoog in de lucht geheven. De rechter: „Alsof je wil zeggen: ‘Kom op jongens, we gaan ervoor’.”

De verdachte vertelt dat hij woedend was. Op supporters van FC Twente, die vuurwerk in het vak met fans van Utrecht gooiden. Kelvin: „Er gaat adrenaline door je hoofd. Je denkt niet na. Pas toen ik thuiskwam dacht ik: ‘Wat heb ik gedaan? En waarom?’ Nu heb ik er heel veel spijt van. Ik ben er een week lang ziek van geweest.”

Een agent te paard laat in de rechtbank een verklaring voorlezen door de politierechter: „Het leek wel oorlog. Ik dacht: ‘Als ik nu van mijn paard val, loopt het niet goed met me af.’ Ik zag een steen op me afkomen. Die ketste gelukkig af op mijn helm. De volgende steen zag ik ook aankomen, maar kon ik niet meer ontwijken. Deze raakte mijn been. Dit is het heftigste dat ik ooit heb meegemaakt.”

Naarmate de dag vordert komen de zwaardere jongens aan bod. In de ochtendzittingen kreeg Danny (32) de zwaarste straf. Vader van een kind van 4 jaar, vaste baan. Hij kreeg gisteren een taakstraf van 180 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk en een stadionverbod van een jaar voor het bestormen van een hek. Van de KNVB kreeg hij al een boete en een stadionverbod van zes jaar. Danny: „Ik heb er erg veel spijt van, maar dit is wel een heel hoge straf. Ik heb niemand geschopt of geslagen en nergens mee gegooid.”

    • Enzo van Steenbergen