Start Festival Cement valt tegen

Festival Cement 2012. Gezien: 20/3 Verkadefabriek, ’s-Hertogenbosch. T/m 25/3. festivalcement.nl

Een jonge Poolse vrouw vertelt op video huilend hoe haar man verongelukte. De installatie Rouw van theatermaakster Leen Braspenning speelt zich af op drie desolate locaties in ’s-Hertogenbosch tijdens het Festival Cement. Hier staan bloemen, elders branden kaarsen. Braspenning is naar Polen gereisd om daar, zittend onder een boom, te verhalen over rouw en verlies. Ook dat toont de video. In tergend onaffe zinnen en gedachtenflarden laat ze weten dat „rouw meer is dan verlies alleen”. Rouw is teleurstellend, omdat niets duidelijk wordt, ondanks de omhaal van reizen, locaties en video’s.

Volgens artistiek leider Leonie Clement zijn de voorstellingen op dit festival voor jonge makers eerder „een voorstel, een onderzoek, dan een afgerond geheel”. Maar dat is geen excuus voor de imperfectie en slordigheid van Rouw.

Gelukkig staat daartegenover het duizelingwekkend knappe Medea Redux van Els Roobroeck en Han Stubbe. Actrice Roobroeck vertelt het aangrijpende verhaal over de verliefdheid tussen een scholiere van veertien en haar leraar. Die liefde is puur en zuiver, zonder schuldgevoel. Het meisje is trots op het kindje dat ze krijgt. Maar er gebeurt iets gruwelijks.

Roobroeck treedt op met geluidskunstenaar Stubbe, wiens soundscape van toetsen en klarinet het expressieve spel prachtig ondersteunen. Hier zijn jonge makers aan het werk die welbewust nieuwe wegen zoeken én vinden, zonder concessies of gemakzucht. Dat getuigt in deze tijd van moed.

Een van de charmantste nieuwe theatermakers is autodidact Bert Hana. In Familiebezoek eert hij drie heroïsche ooms. Hana toont hun levensverhalen met in elkaar geknutselde, kartonnen huizen en oude fotoalbums. Niet groots als Medea Redux, eerder lieflijk.

Het begin van deze dertiende editie van Festival Cement is niet opzienbarend. De eis dat jonge makers een voorstelling maken die af is en volmaakt, mag en moet gesteld worden. Want dat is de enige weg naar professionaliteit.

    • Kester Freriks