Soldaten Mali sluiten alle grenzen en vliegveld na coup

De leider van de coup in Mali delen op de staatstelevisie mee dat alle grenzen van het land zijn gesloten. Foto Reuters / Mali TV

De muitende soldaten in Mali die eerder vandaag de macht grepen, hebben alle landgrenzen dicht gegooid en het vliegveld gesloten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de staatstelevisie in het land.

Luitenant Amadou Konare, de woordvoerder van het nieuw gevormde Nationaal Comité voor de Terugkeer van Democratie, zei op die zender:

“We verklaren alle land- en luchtvaartgrenzen met de buurlanden gesloten.”

Reuters stelt dat het nog niet mogelijk is te verifiëren of de coup breed genoeg wordt gesteund door het leger en douane om die claim ook in praktijk uit te voeren. De lengte van de grenzen van het West-Afrikaanse land zijn enorm. Mali heeft een omvang twee keer groter dan Frankrijk.

Reportage van Reuters over de coup in Mali:

Landenorganisatie Ecowas veroordeelt coup - ‘ministers gearresteerd’

Eerder werd al bekend dat de rebellen de grondwet hebben opgeschort en een avondklok hebben ingesteld.

De bestorming van het presidentieel paleis in de hoofdstad Bamako begon gisteren al. Ook vielen de rebellen het gebouw van de staatsradio- en televisie binnen. De soldaten plunderden het paleis.

De West-Afrikaanse landenorganisatie Ecowas heeft de coup veroordeeld. Volgens de BBC zouden meerdere ministers, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken, zijn gearresteerd. De leider van de coupplegers zou kapitein Amadou Sanogo zijn.

Reden voor coup is onrust door Touaregnomaden in noorden van land

De reden voor de coup zou het “incompetente regime” van president Amadou Toumani Toure zijn, dat “niet in staat het terrorisme te bestrijden.”

Het gaat de coupplegers daarbij vooral om de onrust die Touaregnomaden in het noorden van het land veroorzaken met hun ontvoeringen en aanvallen op verschillende steden. De Touaregrebellen strijden voor een onafhankelijk Toeareggebied.

De gevechten tussen overheidstroepen en Touaregrebellen zouden al zeker 200.000 mensen hebben gedwongen hun huizen te ontvluchten. De Touaregnomaden zouden ook samenwerken met de West-Afrikaanse tak van Al-Qaeda.

Keniaans verslag van de coup in Mali op Youtube (standardgroupkenya):

Coup extra pijnlijk omdat Mali juist grote mate van democratie kent

De coupplegers zeggen dat zij op termijn de macht weer willen overdragen aan een democratisch gekozen regering.

De coup in Mali is extra pijnlijk, omdat juist dit land sinds 1992 een grote mate van democratie kent. Dat is vrij uitzonderlijk in dit deel van West-Afrika.

President Toure, tegen wie de huidige coup zich richt, was in 1991 zelf de leider van de coup die dictator Moussa Traoré afzette en democratische verkiezingen invoerde.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen gezegd dat het alle samenwerking met Mali voorlopig opschort naar aanleiding van de coup.

Ondertussen gaan de gevechten in hoofdstad Bamako nog altijd door. Freelance journalist Martin Vogl in die stad twittert:

Twitter avatar martinvogl Martin Vogl Lots of gunfire near me in Hippodrome, Bamako, Mali.