Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Softwarefout oorzaak van ontregeling treinverkeer

Het treinverkeer rond Amsterdam Centraal was vandaag de hele dag ontregeld. Foto NRC / Maurice Boyer

De grote treinstoring rond Amsterdam en Schiphol eerder vandaag is veroorzaakt doordat de computers van ProRail uitvielen en het niet lukte om over te schakelen naar het backupsysteem. Dat stelt ProRail in een persbericht op zijn website.

Volgens ProRail is een fout in de software de boosdoener. Daardoor kon niet worden omgeschakeld naar het back-upsysteem toen er in één van de systemen op de verkeersleidingspost in Amsterdam een storing optrad. Daardoor konden de seinen en wissels niet worden bediend.

Vanmorgen rond 4.30 uur trad de storing op. Om 8.40 uur was de softwarefout hersteld en konden de seinen en wissels weer worden bediend.

Nog de hele avond kans op vertragingen

Toch duurde het nog uren voordat de problemen voor reizigers enigzins afnamen. En de vertragingen zijn nog altijd niet geheel voorbij. Reizigers kunnen er de hele avond last van blijven houden. Ook rijden er nog steeds minder treinen van en naar Amsterdam en Schiphol.

Ondertussen daalt er wederom een stortvloed aan kritiek neer op de NS. Die zette vanochtend namelijk weliswaar bussen in om gestrande reizigers rond Amsterdam te vervoeren, maar hield dit met opzet stil.