Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Schippers loog tegen Kamer over kosten Olympische Spelen’

De Olympische ringen op een boot, met op de achtergrond zakendistrict The City in Londen. Foto AFP / Miguel Medina

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) heeft deze week gelogen tegen de Tweede Kamer over de Olympische Spelen. Dat stelt RTL Nieuws vanavond op basis van nieuw opgedoken documenten.

Uit de documenten zou blijken dat de hoogste ambtenaar van Schippers de totale kosten van het binnenhalen van het sportevenement doelbewust niet wilde noemen, omdat de politiek de plannen dan zou afschieten. In een intern overleg zou hij hebben aangegeven dat het beter is de kosten te verzwijgen.

‘Kosten Spelen zouden kunnen oplopen tot acht miljard euro’

Eerder meldde RTL Nieuws dat het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer vaag is geweest over de kosten die de organisatie van de Spelen als die in 2028 in Nederland plaatsvinden met zich meebrengt. In ambtelijke stukken zou staan dat de kosten kunnen oplopen tot acht miljard euro.

Gisteren ontkende Schippers in de Kamer nog cijfers te hebben achtergehouden. “Daar heb ik geen baat bij.” Het verzwijgen van de kosten zou niks te maken hebben met het draagvlak voor het binnenhalen van de Spelen.

‘Ambtenaren Schippers drongen aan op verzwijgen van kosten’

De nieuwe documenten van vandaag zouden verder uitwijzen dat ambtenaren van Schippers in overleg met andere ministeries steeds aandrongen op het verzwijgen van de kosten. Het ministerie van Financiën zou daar tegen zijn geweest en de Kamer en de samenleving juist wel eerlijk hebben willen informeren. De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat over de kwestie.

Een woordvoerder van Schippers liet vanavond in een reactie aan RTL weten dat de minister de Kamer wel degelijk “transparant” heeft geïnformeerd over de “verschillende varianten”:

“Het is zaak iedereen transparant te informeren over de verschillende varianten. Dat heeft de minister gedaan door het rapport ongecensureerd aan de Tweede Kamer toe te zenden. Het argument van negatieve beïnvloeding van draagvlak heeft geen enkele rol gespeeld bij de beslissing over de aanbiedingsbrief, evenmin een positieve beïnvloeding door alleen de baten te noemen.”

Ondanks de commotie over de kosten lijkt het plan om de Spelen in 2028 naar Nederland te halen niet erg meer te leven. NRC Handelsblad schreef begin deze maand de belangrijkste betrokkenen rond het plan vinden dat de urgentie ontbreekt. “Het olympisch vuur is een waakvlammetje geworden”, aldus Els van Breda-Vriesman, raadgever van het Olympisch Plan 2028, in de krant.