Sarkozy wil bezoek terroristische sites bestraffen - ‘campagne weer begonnen’

Sarkozy reageert in een verklaring op de dood van de schutter die zeven mensen vermoordde. Foto AFP

Sarkozy wil het bezoeken van terroristische websites en het reizen naar terroristische kampen in Afghanistan en Pakistan strafbaar stellen. Daarnaast wil hij strafrechtelijke maatregelen tegen “indoctrinatie” van islamisten, zei hij vanmiddag in een verklaring na de dood van de Franse schutter.

Sarkozy reageerde vanmiddag in een verklaring op het nieuws dat de schutter die zeven mensen in Frankrijk heeft vermoord, vanochtend gedood is bij een hevig vuurgevecht.

De Franse president zei dat Frankrijk het bezoeken van websites die oproepen tot terrorisme, haat of geweld strafbaar gaat maken. “Frankrijk zal geen rekrutering en ideologische indoctrinatie op zijn grondgebied tolereren”, zei Sarkozy. Daarnaast wil hij onderzoeken of gevangenissen gebruikt worden om extremisme in Frankrijk te propaganderen.

Volgens NRC-correspondent Dirk Vandenberghe is met de verklaring van Sarkozy de verkiezingscampagne weer begonnen.

“Al anderhalf uur nadat de schutter werd gedood kon hij aan de Fransen laten zien dat hij de daadkrachtige president is. Voor dit gebeuren speelde veiligheid nauwelijks een rol in de campagne en lag de nadruk op de economie. De Fransen vinden Hollande geloofwaardiger dan Sarkozy op dit gebied. De campagne verschuift nu naar veiligheid en dat vergroot de kansen van Sarkozy.”

Volgens Vandenberghe vinden de Fransen Sarkozy op het gebied van veiligheid “veel sterker en betrouwbaarder” dan Hollande.

“Ze zien Hollande als wat zacht, Sarkozy is veel harder. Dat veiligheid nu een verkiezingsthema wordt, werkt in het voordeel van Sarkozy, maar ook van Le Pen.”

Sarkozy: onderzoek of schutter alleen handelde

Sarkozy zei verder in zijn verklaring dat hij wil laten onderzoeken of Mohamed Merah, de 23 jarige franse schutter van Algerijnse afkomst, alleen handelde of handlangers had. Hij drong er bij de Fransen om de islam en terrorisme niet met elkaar te verwarren.

“Onze islamitische landgenoten hebben niets te maken met de motivatie van een gekke terrorist.”

Schutter had zich in badkamer verschanst

Een overvalteam van de Franse politie bestormde vanochtend het appartement in Toulouse waar Merah zich had verschanst. Hierop volgde een uitgebreide schotenwisseling van zo’n vijf minuten. Volgens correspondent Vandenberghe klonken “tientallen schoten”, onder meer van een machinegeweer.

De minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant meldde om 12.00 uur tijdens een persconferentie dat Merah zich in een badkamer bevond. Al schietende op de politie sprong hij uit een raam, waarna hij dood op een binnenplaats werd gevonden. In totaal zijn ruim 300 kogels afgevuurd tijdens de schotenwisseling, vooral door Merah. Volgens Guéant waren de laatste woorden van de schutter dat hij agenten zou vermoorden. Eén agent is gewond geraakt bij de bestorming van het appartement.

De 24-jarige Merah had de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op drie parachutisten en de aanslag op een joodse school in Toulouse maandagochtend, waarbij vier doden vielen, onder wie drie jonge kinderen.