Sábliková wereldkampioene op 3000 meter, brons voor Wüst

Sábliková juicht na haar overwinning op de 3000 meter in Thialf. Foto Reuters / Michael Kooren

De Tsjechische Martina Sábliková is vanavond bij de WK afstanden in Heerenveen wereldkampioene geworden op de 3000 meter. Ireen Wüst kon haar wereldtitel niet prolongeren, maar pakte wel het brons. Het zilver ging naar de Duitse Stephanie Beckert.

Sábliková is dit seizoen nog ongeslagen op de drie kilometer en maakte die reputatie in Thialf meer dan waar. Ze profiteerde in de beginfase van de razendsnel gestarte Diane Valkenburg en liet de Nederlandse halverwege de race eenvoudig achter zich.

Wüst, die als eerste van de favorieten een tijd neer moest zetten, liet het in de laatste twee rondjes liggen. Beckert, die net als Sábliková in de slotfase juist wist te versnellen, rekende in een onderling duel af met haar landgenote Claudia Pechstein. De 40-jarige veterane (4.04,99) liep het podium net mis en werd vierde. Linda de Vries (4.06,33) legde achter Pechstein beslag op de vijfde plaats. Valkenburg kwam door een slotronde van 36,3 niet verder dan plek negen: 4.09,53.

Tweede wereldtitel Sábliková, Morrison wint 1500 meter mannen

Voor Sábliková is het haar tweede wereldtitel op de 3000 meter. Eerder was ze de beste van de wereld op de afstand in 2007. In de jaren daarna pakte ze nog tweemaal zilver, in 2009 en 2011.

De WK afstanden in Heerenveen begonnen vanmiddag met de 1500 meter voor mannen. De Canadees Denny Morrison pakte op die afstand de wereldtitel, voor de Rus Skobrev en de Noor Bøkko.

Morgen gaan de WK afstanden vanaf 15.00 uur verder met de 1000 meter voor mannen, de 1500 meter vrouwen bij de vrouwen en de 5000 meter voor mannen.