Ruzie over krimpend simmetje

Veel telefoongebruikers hebben nu al moeite met het priegelige formaat van hun simkaart, maar de smartcards worden nog kleiner. Alleen zijn telefoonfabrikanten het oneens over de volgende generatie simmetjes.

Smartphones met aanraakschermen worden groter en groter, maar binnenin het toestel blijft het proppen om alle chips in de flinterdunne behuizing te plaatsen. Elke millimeter telt: een kleinere sim biedt meer ruimte voor de batterij, een grotere processor of de broodnodige lucht om het toestel af te koelen.

Volgende week besluit de Europese standaardenorganisatie ETSI in Frankrijk over de ‘nano-sim’ van 12 bij 9 mm. Deze kaart is 30 procent kleiner en 15 procent dunner dan de ‘micro-sim’, die nu in telefoons van Apple en Nokia zit.

Nokia, zo schrijft zakenkrant Financial Times, is bang dat Apple zelf patenten heeft op de nano-standaard en zo concurrenten dwingt om licenties te betalen. Apple is al aan het lobbyen onder Europese providers om een meerderheid te halen binnen ETSI. Daar is niets mis mee, zegt Ultan Mulligan van ETSI. „We leggen standaarden toch alleen vast als er verregaande consensus is. Als er gestemd moet worden heeft elke fabrikant niet meer dan 5 procent stemrecht, terwijl een meerderheid van 71 procent nodig is.”

Apple werkte ooit aan een simloze iPhone maar dat idee stond de providers niet aan: zij verdienen aan de verkoop van sim-kaarten.