Deserteurs Mali nemen macht over - geen grondwet, wel avondklok

In de hoofdstad Bamako werden autobanden in brand gestoken ten teken van steun aan de rebellen die door bepaalde Malinezen juichend werden onthaald. Foto AP / Harouna Traore

Muitende militairen in Mali hebben vannacht een coup gepleegd op het presidentieel paleis. De afvallige militairen uit het leger claimen de “incompetente” regering te hebben ontbonden en de grondwet te hebben “opgeschort”. Een avondklok is ingesteld.

De bestorming van het presidentieel paleis in de hoofdstad Bamako begon gisteren al. Eerder vielen de rebellen het gebouw van de staatsradio- en televisie binnen.

‘Alle instanties ontbonden’

Op die staatstelevisie verscheen rebellenleider Amadou Sanogo vanochtend onder de titel “voorzitter van het nieuw gevormde Nationaal Comité voor het herstel van de democratie en de Staat” (CNRDR). Hij stelde een onmiddellijk uitgaansverbod in dat tot nader order geldt.

De kapitein riep op tot kalmte en veroordeelde direct eventuele plunderingen naar aanleiding van het dreigende machtsvacuüm. Sanogo werd aangekondigd door de woordvoerder van de junta die nu de macht lijkt te hebben, luitenant Amadou Konare. Volgens Sanogo zijn “alle instanties” ontbonden.

Een coup want het regime heeft gefaald

Konare voegde daar eerder al aan toe dat is overgegaan tot de coup om “het falen van het regime” van president Amadou Toumani Touré tegen te gaan. De rebellen zeggen “de crisis in het noorden van het land”, waar Touareg-rebellen en gewapende islamitische groeperingen sinds januari actief zijn, op te lossen. Het Malinese leger bleek tot nu toe niet in staat de opstandelingen te beteugelen.

De missie van het leger in het noorden van Mali tegen de Toearegs is volgens de rebellen slecht geregeld. Er zou een gebrek aan voedsel en wapens zijn en de regering zou beter moeten zorgen voor de nabestaanden van militairen die zijn gesneuveld. Tienduizenden mensen hebben sinds het begin van de opstand hun heil gezocht in buurlanden Niger, Mauritanië en Burkina Faso.