Piraten Somalië laten Britse vrij

Een Britse toerist, die zes maanden geleden was gegijzeld door Somalische piraten, is gisteren vrijgelaten. De 56-jarige Judith Tebbutt werd in september vorig jaar ontvoerd bij een aanval van Somalische piraten op een luxe resort bij het Keniaanse eilandje Lamu, vlakbij de grens met Somalië. Haar man kwam bij de aanval om het leven.

Britse functionarissen weigerden details prijs te geven over de omstandigheden waaronder ze is vrijgelaten. „Ons beleid is dat we geen losgeld betalen en dat we niet assisteren bij het doen van concessies aan gijzelnemers”, zei een woordvoerder van premier David Cameron.

Een woordvoerder van de piraten zei dat er 800.000 dollar losgeld is betaald aan de gijzelnemer en nog eens 140.000 dollar aan tussenpersonen. Volgens Britse media is haar familie met het geld over de brug gekomen.

Tebbutt prees gisteren op de Britse televisie de pogingen van haar zoon om haar vrij te krijgen. „Ik weet niet hoe hij het heeft gedaan, maar hij heeft het gedaan en dat is fantastisch.” Tijdens haar gevangenschap is Tebbutt drie keer ziek geworden, maar de piraten hebben haar medicijnen gegeven en ze herstelde. Haar gijzelnemers hebben het haar „zo gerieflijk mogelijk gemaakt”, zei ze.

In de weken na de gijzeling van Tebbutt werd ook een gehandicapte Franse vrouw en twee Spaanse hulpmedewerkers in Kenia ontvoerd. De Keniaanse regering gaf Al-Shabaab de schuld en stuurde militairen naar buurland Somalië om de terreurbeweging een flinke klap toe te brengen. Later zeiden piraten achter de ontvoeringen te zitten. (AP, Reuters)