Over de haag

Life goes on...

Het leven gaat door bij de PVV, ook na de desertie van Hero Brinkman. Dat betekende vanochtend een fotoshoot voor de PVV-fractie, in de centrale hal van het parlement. De PVV’ers gingen op de foto voor de vernieuwde website. Daar staat het vertrek van Brinkman overigens nog niet eens vermeld.

...ook voor Hero

Rita Verdonk eindigde op een zolderkamertje, dat doet Hero Brinkman beter. Hij heeft een nieuw onderkomen gevonden, op de gang bij de VVD-fractie. Handig voor de coalitie.

Op naar verkiezingen

Een dagje later dan gepland, maar gisteren debatteerde de Kamer dan toch over de gang van zaken na verkiezingen. Niet langer zal de koningin een informateur aanwijzen, maar de Tweede Kamer zelf. Het debat was een verloren zaak voor de christelijke partijen en de VVD. Toch steekt Carola Schouten (ChristenUnie) Hare Majesteit nog even een hart onder de riem. De rest van de Kamer „kan het staatshoofd niet verbieden zelf hierover na te denken”.

Seinstoring (1)

De treinstoring rond Amsterdam liet vanochtend haar sporen na in de Kamer. Aan een overleg over de eurogroep deden aanvankelijk maar drie Kamerleden mee, tegen soms wel tien financiële woordvoerders op een storingsvrije dag. Amsterdamse Kamerleden twitterden vanaf het perron dat ze later zouden komen. Toch raar: lang niet alle afwezigen wonen in Amsterdam. Zou het te maken hebben met de brief die minister De Jager de Kamer stuurde, over het leningenprogramma voor Griekenland? Die telde 439 kantjes.

Seinstoring (2)

De storing komt sommigen ook goed uit, blijkt als we Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks tegenkomen bij de koffieautomaat. „Nu al die Amsterdammers er niet zijn, kunnen we in de fractie snel wat regionale punten doordrukken!”

Arme Sharon

Uren zat SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen gisteren vast op het politiebureau in Den Haag. Ze had de regels voor demonstreren op het Plein overtreden. Op het bureau mondde het wachten op haar vrijlating uit in een klein SP-feestje: pizza en cola voor de fractie. Oud-partijleider Jan Marijnissen kwam ook even langs. Twee Marokkaanse jongens herkénden hem wel, maar wie was hij ook alweer? Pechtold? Marijnissen: „Ik ben van de SP.” Zo’n goeie hadden ze nog niet gehoord. Nee man, Róémer, die is van de SP!

Journalist Gerdi

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) ontpopt zich steeds meer als een journalist. Eerst al met haar boek, waarin ze veertien journalisten, politici en wetenschappers interviewde over het functioneren van de parlementaire democratie. En volgende maand praat Verbeet (PvdA) over dat thema live met „drie scherpe sprekers”, in debatcentrum De Balie. Het persbericht: „Verbeet ondervraagt, analyseert en gaat met de sprekers in debat.” Het is wachten op haar eigen talkshow.