Oppositie: VN-verklaring voldoet niet aan wensen Syrische volk

De voorzitter van de Syrische Nationale Raad, Burhan Ghalioun, vorige week op een bijeenkomst in Parijs. Foto AP / Francois Mori

Het is positief dat de VN-Veiligheidsraad gisteren unaniem een verklaring uitgaf over de situatie in Syrië, maar de inhoud van die verklaring beantwoordt niet aan de wensen van het Syrische volk. Dat heeft de voorzitter van de belangrijkste Syrische oppositiegroep vanavond gezegd.

De gisteren opgestelde en ook door Rusland en China gesteunde verklaring van de Veiligheidsraad roept op tot een staakt-het-vuren in heel Syrië en tot het openstellen van conflictgebieden voor humanitaire hulp. De verklaring verleent ook steun aan het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan en dreigt met “verdere stappen” als het regime van president Assad niet met Annan wil samenwerken.

De voorzitter van de Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroep die met politieke middelen tegen Assad strijdt, zei vanavond volgens persbureau AFP dat de gezamenlijke verklaring een stap vooruit is, maar dat de Syrische bevolking op meer actie van de internationale gemeenschap wacht nu het geweld in het land onverminderd voortduurt. “We hebben krachtiger verklaringen en resoluties nodig”, aldus voorzitter Burhan Ghalioun.

In heel Syrië vielen vandaag volgens activisten weer zeventig doden

Op de achtergrond van het diplomatieke getouwtrek rond Syrië gingen de geweldshandelingen in het land vandaag in volle hevigheid door. Volgens aan de oppositie gelieerde activisten vielen daarbij in totaal zeventig doden. Bij een aanval op een bus in de noordelijke provincie Idlib zouden twaalf mensen, onder wie vrouwen en kinderen, zijn omgekomen. In Idlib zou het Syrische leger dezelfde tactieken gebruiken als eerder in Homs, waar een langdurige hevige opstand tegen het bewind van Assad met harde hand werd neergeslagen.

In het gehele land gingen vandaag ook de gevechten tussen het leger en de rebellen van het Vrije Syrische Leger door. In de kuststad Latakia zouden vijf soldaten van het regeringsleger gedood zijn na een aanval van het Vrije Syrische Leger op een militair checkpoint. In de zuidelijke stad Deraa zouden ook drie regeringsmilitairen door strijders van de oppositie en gedeserteerde militairen zijn omgebracht. Ook in Homs zouden nog vier soldaten van het leger van Assad gedood zijn.