Ontevreden militairen in Mali slaan aan het muiten, vrees voor staatsgreep

Muitende militairen hebben gisteren in de Malinese hoofdstad Bamako het presidentiële paleis en het gebouw van de staatsradio en staatstelevisie bestormd. De berichten over de muiterij waren gisteren tegenstrijdig. Door persbureau Reuters aangehaalde bronnen binnen het Malinese ministerie van Defensie spreken van een staatsgreep. Maar andere bronnen bestrijden dat. Radio- en televisiezenders waren in ieder geval wel uit de lucht na de bestorming.

Aanleiding van de muiterij zou de onvrede onder militairen zijn over de wijze waarop de strijd tegen Toeareg-rebellen in het noorden van het land wordt aangepakt. Het Malinese leger zou niet goed worden gevoed en bewapend. De militairen vinden ook dat de regering beter moet zorgen voor de nabestaanden van gesneuvelde militairen. De situatie in het noorden zou verslechterd zijn door de terugkeer van goed bewapende Toearegs uit Libië, waar zij voor behoud van het regime Gaddafi hadden gestreden. De Malinese minister van Defensie, Sadio Gassama, werd gisteren ook aangevallen toen hij een bezoek bracht aan een legerbasis vlakbij het presidentieel paleis. Woedende militairen begonnen in de lucht te schieten. Ook nabij de stad Gao werd op een militaire basis gemuit door jonge rekruten. Zij zouden meerdere officieren hebben gevangengezet. Frankrijk heeft het Malinese volk gisteravond opgeroepen om de constitutionele orde te bewaren en de democratie te beschermen. AFP, Reuters