Omstreden Romafamilie krijgt sloopwoning

Er is onderdak gevonden voor een deel van de omstreden Romafamilie Nicolich. Daarover wordt de gemeenteraad in Utrecht vandaag geïnformeerd. De familie woont nu in een door de gemeente beschikbaar gestelde vervallen villa naast de snelweg in De Meern, maar die moet zij verlaten.

Een deel van het gezin – met vier kleine kinderen – krijgt voor een jaar een sloopwoning in Utrecht aangeboden door het Leger des Heils. Het andere deel, een moeder met drie volwassen zoons, staat volgende week definitief op straat.

De familie zwerft al jaren door Utrecht en omgeving. Twee jaar geleden creëerde Utrecht speciaal beleid voor het gezin, met name vanwege de jonge kinderen. De gemeente stelde een woon- en begeleidingscontract op, maar dat werd slecht uitgevoerd. Eind vorig jaar kreeg de familie een huis toegewezen in Maarsbergen, maar daar wilde het niet gaan wonen wegens doodsbedreigingen.

De onrust rond de familie leidde onlangs tot grote ophef in de raad. Wethouder Isabella (PvdA) gaf toe dat Utrecht „gefaald” had in de opvang en informatievoorziening aan de raad. Tegen burgemeester Wolfsen werd een motie van wantrouwen ingediend, maar deze kreeg geen brede steun. Een woordvoerder van Isabella, nu: „De raad heeft de wethouder toen gevraagd een oplossing te vinden voor een deel van het gezin, vanwege de kleine kinderen. Dat is gelukt.” Onlangs werd bekend dat een andere tak van de familie uit hun huis in Vleuten wordt gezet. De afgelopen jaren kwamen er ruim honderd klachten over hen binnen, met name wegens herrie en ruzies die op straat werden uitgevochten.