OM wil geen openheid geven over deal met kroongetuige

De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar een groot deel van het liquidatieproces Passage zich afspeelt. Foto NRC / Maurice Boyer

Justitie wil de rechtbank en de advocaten van de verdachten in het liquidatieproces niet vertellen welke geheime deal ze heeft gesloten met kroongetuige Peter La S. De rechtbank zei dat vandaag tijdens het proces “redelijk onbevredigend” te vinden.

Uit documenten die de NOS afgelopen maandag in handen kreeg zou blijken dat het OM La S. een bedrag van 1,4 miljoen euro gekregen heeft voor het afleggen van verklaringen in het proces. Justitie ontkent niet dat er geld gemoeid is met de deal met La S., maar stelt dat het geld onder meer gebruikt wordt voor het beveiligen van La S. en het verzekeren van een nieuw bestaan voor de kroongetuige.

Openheid over de precieze hoogte en bestemming van het geldbedrag wil het OM niet geven, omdat er volgens justitie geen nieuwe informatie te geven is en er van het kopen van verklaringen geen sprake zou zijn. De advocaten van de medeverdachten van La S. eisten vandaag juist dat er wel volledige openheid over de deal komt, meldt de NOS. De raadslieden willen ook dat de officieren van justitie en politici bij betrokken zijn geweest bij de deal daarover bevraagd worden. Volgens de advocaten is de rechtbank door de deal op het verkeerde been gezet.

Verwacht wordt dat de rechtbank volgende week een besluit neemt over het verzoek van de advocaten. Rechtbankvoorzitter Lauwaars zei vandaag niet te begrijpen waarom het OM geen openheid wil verschaffen:

“De zaak ligt nu toch al op straat. Er is grote onrust in het land. Iedereen, ook in deze zittingszaal, zit natuurlijk te wachten op meer duidelijkheid. Een andere strategie was misschien begrijpelijker.”