Olifant wordt 80!

De Franse olifant Babar werd geboren in een verhaaltje voor het slapen gaan. Nu is er zelfs een Babar-parfum.

Olifanten kunnen heel oud worden, soms wel 65 jaar. In Frankrijk is een paar maanden geleden een olifant 80 geworden. Hij draagt een pak in een prettige kleur groen, hij rijdt in een rode auto, hij heeft drie kinderen en hij is bevriend met een aapje.

Babar is geen echte olifant. Hij werd in 1931 bedacht door de ouders van Matthieu en Laurent de Brunhoff. De jongetjes waren toen vier en vijf jaar oud. Matthieu was ziek en vroeg of zijn moeder hem een verhaaltje wilde vertellen. Ze vertelde een verhaal over een olifant. Dat vonden ze zo’n mooi verhaal dat ze het aan hun vader vertelden. En hij besloot er tekeningen van te maken. Die tekeningen zag hun oom, die bij een uitgeverij werkte. Hij vond Babar zo leuk dat hij er een boek van liet maken, zodat ook andere kinderen dan Laurent en Matthieu met hem konden kennismaken.

Het gebeurt wel vaker dat een beroemd kinderboek ontstaat uit verhaaltjes voor het slapen gaan. Winnie de Poeh is ook zo geboren. En Nijntje ook. In het geval van Babar is het extra bijzonder, omdat moeder Cécile haar kinderen nooit verhaaltjes vertelde. De keer dat ze het wel deed, was het meteen raak! Vader Jean de Brunhoff heeft Babar niet lang kunnen tekenen. Hij stierf aan tuberculose in 1937. Maar toen zijn zoon Laurent volwassen werd, is hij met Babar doorgegaan. Laurent is nu 86 en hij tekent Babar nog steeds!

Babar was meteen een heel populaire olifant. Al heel snel waren er knuffels van hem te koop. Nu zijn er niet alleen boeken en knuffels maar ook speelgoed, een olifantenhuis, een hobbelolifant, servies, een tv-serie en zelfs een parfum.

In Parijs is nu een grote tentoonstelling over Babar te zien, in het museum Les Arts Decoratifs. Daar kun je zien dat Babar er als knuffel steeds een beetje anders uitziet. Hij wordt dikker en pluiziger en zijn slurf is vaak kleiner. Die slurf hangt niet meer naar beneden maar wijst recht omhoog. Soms trekt Babar zelfs zijn driedelige pak van een prettige kleur groen uit. Dan verkleed hij zich als de kerstman, of gaat hij op safari. Op de tekeningen blijft hij steeds dezelfde Babar.

Les arts decoratifs, 107 rue de Rivoli, Parijs. T/m 1 sept. Inl. lesartsdecoratifs.fr