NS verzweeg inzet bussen

Foto NRC / Arjan de Jongh

De NS heeft vanochtend rondom de treinstoring niet aan de grote klok gehangen dat bussen werden ingezet. De NS had maar een beperkt aantal bussen dat kon worden ingezet en als algemeen bekend was gemaakt dat er bussen reden, zouden mensen te massaal naar stations zijn gekomen. Dat stelt een woordvoerder van de vervoerder vanmiddag, zo meldt persbureau Novum.

Bij kleine verstoringen wordt volgens de woordvoerder onder meer op Teletekst gezet dat bussen worden ingezet. Bij zulke grote problemen zoals die van vandaag is het echter beleid alleen op de stations waar de bussen zijn met een omroepbericht te komen.

Het treinverkeer van en naar Amsterdam lag vanochtend ruim vier uur stil door een fout in het bedieningssysteem waardoor de seinen en wissels niet meer konden aangestuurd. Vermoedelijk heeft dat gevolgen gehad voor zo’n honderdduizend reizigers, die onder meer op stations in Haarlem en Zaandam strandden.

De oorzaak van de stremming is nog onduidelijk. GroenLinks en reizigersvereniging Rover hebben om opheldering gevraagd.