Nederland keert het poolgebied de rug toe

Terwijl grote landen als China, Brazilië en Japan zware druk uitoefenen op de Arctische Raad om toegelaten te worden als waarnemer, is Nederland zijn belangstelling voor het poolgebied aan het verliezen. Nederland heeft, net als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Spanje van oudsher die internationaal fel begeerde status, maar op het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de afdeling Polaire Zaken langzaam ontmanteld. Een hoge beleidsmedewerker werd vervangen door iemand die er allerlei andere functies bij kreeg. Dat zegt Gail Whiteman, hoogleraar duurzaamheid en klimaatverandering aan de Erasmus Universiteit. Het ministerie kon vanmorgen niet op de kritiek reageren.

Het noordpoolgebied staat voor grote veranderingen. Door de snelle opwarming nemen mogelijkheden voor olie- en gaswinning toe, met grote risico’s voor het vrijwel ongerepte gebied. Daardoor verandert de strategische betekenis van het Arctisch gebied. Dat verklaart de belangstelling van een land als China.

Whiteman betreurt dat Nederland zijn belangstelling voor de poolgebieden verliest „uitgerekend op het moment dat de rest van de wereld probeert daar meer politieke invloed te krijgen, en investeert in onderzoek en beleidsanalyses. Hoewel Nederland in het voordeel is vanwege zijn officiële waarnemersstatus in de Arctische Raad, hebben de Nederlanders niet langer een hoge beleidsambtenaar om deze bijzondere positie uit te buiten.”

De klimaatverandering in het poolgebied draagt bij aan de zeespiegelstijging, zegt Whiteman, dat kan grote gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld de Rotterdamse haven.