Kriebelige synthesizers

Kriebelige synthesizers

cd popThe Shins: Port Of Morrow

Namen van muzikanten worden niet meer vermeld in het cd-boekje van Port Of Morrow, het vierde album van The Shins uit Portland, Oregon. Zanger, gitarist en songschrijver James Mercer maakt er geen geheim van dat The Shins zijn soloproject in groepsvermomming is. Na het duo-album Broken Bells met Danger Mouse legt Mercer zijn lot in handen van producer Greg Kurstin die onder meer met Britney Spears werkte. Maar het indieverleden van The Shins wordt daarmee niet geheel begraven, want Port Of Morrow heeft weer precies die betoverende ongrijpbaarheid van het vroegere werk. Meer dan ooit staat Mercers ijle falset in het middelpunt van muziek die uitwaaiert in een brede sound waar de studiotovenarij het heeft overgenomen van de rockband. In Simple Song vechten gespierde gitaren met kriebelige synthesizers en in Fall of ’82 duikt een zoete trompet op die niet misstaan zou hebben bij Burt Bacharach. Mercers knieval naar toegankelijke pop levert mooie liedjes op, die net iets minder tot de verbeelding spreken dan voorheen. De nieuwe bezetting speelt 25 maart in Paradiso.

    • Jan Vollaard