Kortkolom kunst

Regisseur Goebbels wint Ibsen Award

Rotterdam. De Duitse regisseur en componist Heiner Goebbels (59) heeft de International Ibsen Award gewonnen. Goebbels krijgt de onderscheiding wegens zijn vernieuwende invloed op de theaterwereld. De regisseur zal de prijs van omgerekend 328.000 euro in september in Oslo in ontvangst nemen. De jury omschreef Goebbels, tevens directeur van de komende Ruhr-triënnale, als „een van de grote creatieve geesten van deze tijd” die een „verbazingwekkend oeuvre in verschillende disciplines” heeft opgebouwd. De Ibsen Award, de belangrijkste theaterprijs ter wereld, wordt om het jaar uitgereikt aan instituten, organisaties of individuen die een artistieke bijdrage leveren aan het vernieuwen van de theaterwereld. (Novum)

Het Noordelijk Film Festival slaat 2012 over

Rotterdam. Het Noordelijk Film Festival gaat dit jaar niet door. De reden is dat de organisatie Film in Friesland druk is met een nieuw pand in het centrum. De opening daarvan wordt in maart 2013 gevierd met een meerdaags filmfestival met klassieke en recente Friese, Vlaamse en Nederlandse films. Het nieuwe gebouw, waarin de organisatie samen met het Fries Museum wordt gehuisvest, heeft drie moderne filmzalen. De 34ste editie van het Noordelijk Film Festival zal in november 2013 plaatsvinden. (NRC)

Beloning voor gestolen monstrans uit Gouda

Gouda. De verzekeraar van museumgoudA, waar woensdag met een explosief werd ingebroken, betaalt 5.000 euro voor de tip die zorgt dat de gestolen 17de-eeuwse zilveren monstrans terugkomt. Twee mannen braken in de nacht van dinsdag op woensdag in bij museumgoudA. „Alle veiligheidsmaatregelen werkten”, zegt directeur Gerard de Kleijn. „Maar tegen dynamiet kun je jezelf niet beveiligen.” Van de inbraak zijn videobeelden gemaakt. (Novum)