internationaal

Gillian Wearing in de Whitechapel Gallery in Londen

Fotofestival

Voor het Internationaal Fotofestival van Knokke-Heist werden zes internationale fotografen uitgenodigd om verschillende reeksen van hun werk te tonen. Deze editie gaat over ontdekkingsreizen en draagt dan ook de titel Wonderland. De foto’s vormen een ontdekkingsreis die de bezoeker meeneemt van de vlakten van Nederland naar de diepe jungle van Brazilië en Costa Rica, een vissersboot op de Beringzee, ijsvlakten in Groenland en een tocht door de ruimte. 25 maart t/m 10 juni, Knokke-Heist, België. www.fotofestival.be

Stanley Kubrick

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België organiseren een tentoonstelling met foto’s die Stanley Kubrick tussen 1945 en 1950 maakte. De tentoonstelling presenteert de vroegste creatieve verwezenlijkingen van Kubrick, een van de belangrijkste filmmakers van de twintigste eeuw. Kubrick verkende de vele nieuwe mogelijkheden van de cinema om uitdrukking te geven aan de sociale dwang waardoor het individu fundamenteel verandert. Zijn fotoreportages getuigen van een toen al cinematografische benadering. T/m 1 juli. www.fine-arts-museum.be

Gillian Wearing

De films en foto’s van de Britse kunstenaar Gillian Wearing (1963) onderzoeken onze publieke persoonlijkheid maar ook ons privéleven. In zijn werken maakt hij gebruik van documentaires, reality-tv en theatertechnieken om te onderzoeken hoe wij onszelf presenteren aan de buitenwereld. 28 maart t/m 17 juni. Whitechapel Gallery, Londen. www.whitechapelgallery.org

Febiofest

Febiofest was oorspronkelijk een klein evenement dat werd gehouden in de Praagse bioscopen. Het is in recordtempo uitgegroeid tot een van de grootste filmfestivals van Centraal-Europa. Circa 4.000 films van de meest uiteenlopende genres worden vertoond. T/m 30 maart. www.febiofest.cz