Ierland weer in recessie - krimp in derde en vierde kwartaal 2011

De Amerikaanse president Obama drinkt Guinness in een Ierse pub in Moneygall tijdens een bezoek in 2011. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Ierland is terug in recessie. Een van de hardst getroffen landen door de wereldwijde economische crisis van 2008 zag zijn economie in de laatste drie maanden van vorig jaar krimpen met 0,2 procent. En in het derde kwartaal van 2011 kromp de Ierse economie ook al met 1,1 procent.

Van recessie is sprake als het bruto binnenlands product twee kwartalen achter elkaar krimpt.

Ierland was in 2008 het eerste Europese land dat in een recessie terecht kwam. Het was de eerste recessie voor dat land sinds de jaren tachtig. De Ierse economie was in de twee decennia daarvoor juist explosief gegroeid.

In september 2010 had Ierland 85 miljard euro aan noodhulp nodig om overeind te blijven. De leningen waren afkomstig van het IMF en de Europese Unie.

Geen krimp over heel 2011, lichte groei verwacht voor 2012

Door vrij stevige groei in de eerste twee kwartalen van 2011 is er geen sprake van een krimp over het hele jaar. In 2011 groeide de Ierse economie met 0,7 procent. Het is voor het eerst sinds 2007 dat de Ierse economie over een heel jaar groeit.

Voor 2012 is een Ierse groei van een half procent verwacht. Maar experts waarschuwen dat dit erg afhankelijk is van economische trends buiten de eurozone. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de belangrijkste handelspartners van de Ieren.

In het vierde kwartaal van 2011 nam de Ierse consumptie nog wel licht toe, maar viel de export met 1,1 procent terug.