Hulplijn voor pedofielen

Pedofielen die worstelen met hun seksuele voorkeur kunnen vanaf volgende maand anoniem een hulplijn bellen. De forensische polikliniek De Waag en het Meldpunt Kinderporno stellen op 3 april een gratis telefoonnummer open waar pedofielen hun verhaal kwijt kunnen of hulp kunnen krijgen. Ze hopen met dit project, Stop it Now, te voorkomen dat pedofielen kinderen gaan misbruiken.

In het proces tegen zedenverdachte Robert M. heeft deze gezegd dat hij als jongere in Letland libidoverlagers vroeg aan een huisarts, maar die niet kreeg. M. heeft nu het misbruik van 87 zeer jonge kinderen bekend.

De hulpijn is ook bestemd voor familie van pedofielen en huisartsen die willen weten hoe ze pedofielen het best kunnen helpen. Er komt ook een site, zodat pedofielen hun hulpvraag kunnen mailen. Mailverkeer wordt versleuteld, zodat het IP-adres van de gebruiker niet te achterhalen is.

Het nummer 0800-2666436 wordt van 14.00 tot 17.00 uur bemand door getrainde medewerkers. Als blijkt dat de vraag op andere momenten groter is, wordt dat aangepast. In Groot-Brittannië, waar al al enkele jaren zo’n nummer bestaat, bleek dat pedoseksuelen en hun familie vooral op maandagochtend hulp willen. Jules Mulder, voorzitter van Stop it now, vermoedt dat problemen opduiken in het weekend doordat er meer contact is met familie, buurkinderen of doordat alcohol wordt gedronken. Op basis van de Britse ervaringen verwacht Stop it now zo’n 600 telefoontjes per jaar. Het ministerie van Volksgezondheid , Welzijn en Sport geeft subsidie.