‘Houston verdronk in bad als gevolg van hartproblemen en cokegebruik’

Houston tijdens een optreden in Las Vegas in 1998. Foto AP

De doodsoorzaak van Whitney Houston is bekend: de zangeres is volgens haar lijkschouwer overleden aan verdrinking en de effecten van hartproblemen en het gebruik van cocaïne. Dat staat in het rapport van de lijkschouwer dat vanavond is vrijgegeven.

Houston werd op 11 februari van dit jaar dood aangetroffen in een bad in een kamer van het Beverly Hilton Hotel. Volgens de lijkschouwer is haar dood te betitelen als een ongeval. Het lichaam van Houston werd een dag nadat ze overleden was onderzocht. Toentertijd zei de lijkschouwer al dat er geen aanwijzingen waren voor een misdrijf. Houston werd op 19 februari begraven.

Houston was van halverwege de jaren tachtig tot ver in de jaren negentig een goudmijn voor de muziekindustrie. Ze was een van ‘s werelds best verkopende artiesten. Ze wist het publiek te overtuigen met een krachtige stem. Haar geluid was geworteld in de zwarte kerk, maar werd door popinvloeden bereikbaar voor de grote massa.

Ze brak door in de jaren tachtig met hits als How Will I Know, The Greatest Love Of All en Saving All My Love, afkomstig van haar titelloze debuutalbum. Ze verkocht in totaael meer dan 170 miljoen albums en singles.