Het leek net een oorlog

Gisteren was het megaproces tegen de 74 verdachten van de rellen rond het duel FC Utrecht-FC Twente in december.

Stadsverslaggever Utrecht

Utrecht. Het hoofd met de zorgvuldig gestylede stekeltjes van Kelvin (22) zakt in zijn handen. Zijn ogen worden rood. Tranen stromen over zijn wangen. Zijn ouders in de zaal kijken geschrokken. De politierechter: „Dit is een heftige straf, maar de feiten zijn ook heftig.” Kelvin moet drie maanden naar de gevangenis, en krijgt daarbovenop twee maanden voorwaardelijk. Hij had al een stadionverbod van twaalf jaar plus een boete van 450 euro opgelegd gekregen door de KNVB. Daar komt nog twee jaar stadionverbod bij.

In de rechtbank van Utrecht was gisteren het megaproces tegen 74 verdachten van de rellen tijdens en na de wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente van 4 december vorig jaar. Daarbij raakten acht agenten licht gewond. Er werden twee waarschuwingsschoten gelost.

Veel zaken, maar tijdens de behandeling van de zaken blijkt dat ook heel veel jongens niet zijn gepakt. Zij zijn niet herkend op de beelden en hebben geluk gehad. De megazitting verliep chaotisch op de vierde verdieping van de rechtbank. Hooligans, advocaten, politieagenten, familie, vrienden en rechters liepen door elkaar. Een advocaat in de rij voor de ingang van de rechtbank: „Het lijkt wel een voetbalstadion.”

Jochies zijn het nog, veel van de verdachten. Hun leeftijden lopen uiteen van achttien jaar tot boven de veertig. Op een andere verdieping zijn speciale – niet openbare – zittingen voor minderjarige verdachten. De meeste jongens zijn netjes gekleed. Donkerblauwe sweaters, gestreepte overhemden. Het uiterlijk van veel vermeende hooligans staat in schril contrast met de beelden die worden vertoond in de rechtszaal, waar ze in groepjes van vier of vijf worden berecht – veel van hen zonder advocaat.

Zo zien we Kelvin vooraan staan als een groep van meer dan honderdman een ijzeren hek probeert plat te beuken, inclusief de stewards die dat willen verhinderen. Ze willen naar de Twente-aanhang om te knokken. „5,4,3,2,1… jááá!” In het volgende shot rent de jonge hooligan buiten en gooit hij met stenen. Zijn armen hoog in de lucht geheven. De rechter: „Alsof je wil zeggen: ‘Kom op jongens, we gaan ervoor’.”

De verdachte vertelt dat hij woedend was. Op supporters van Twente, die vuurwerk in het vak met fans van Utrecht gooiden. Kelvin: „Er gaat adrenaline door je hoofd. Je denkt niet na. Pas toen ik thuiskwam dacht ik: ‘Wat heb ik gedaan? En waarom?’ Nu heb ik er heel veel spijt van. Ik ben er een week lang ziek van geweest.”

Beelden vanuit de politiehelikopter en close-ups van supporters. Politieagenten waarschuwen elkaar. Supporters bezetten de rijksweg en proberen de bus met Twentefans te bereiken. Krakerig klinkt het door de portofoons: „Kijk uit! Jongens, kijk uit! Ze gooien met stenen.”

Een agent te paard laat in de rechtbank een verklaring voorlezen door de politierechter: „Het leek wel oorlog. Ik dacht: ‘Als ik nu van mijn paard val, loopt het niet goed met me af.’ Ik zag een steen op me afkomen. Die ketste gelukkig af op mijn helm. De volgende steen zag ik ook aankomen, maar kon ik niet meer ontwijken. Deze raakte mijn been. Ik heb nog nooit zo’n pijn gevoeld. Dit is het heftigste dat ik ooit heb meegemaakt.”

Danny (32) – vader van een kind van 4 jaar – kreeg een taakstraf van 180 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Van de KNVB kreeg hij al een boete en een stadionverbod van zes jaar. Danny: „Ik heb er erg veel spijt van, maar dit is wel een heel hoge straf. Ik heb niemand geschopt of geslagen en nergens mee gegooid.”

De achttienjarige Dennis krijgt 80 uur werkstraf, waarvan twintig voorwaardelijk. Zijn moeder is geschrokken: „Het is een sensatiezoeker. Dit is wel erg zwaar. Ik ben blij dat hij niet buiten het stadion heeft meegedaan aan de rellen. Dan had ik hem eigenhandig bij de politie afgeleverd”, zegt ze. „Nu moet hij zestig uur werken. Een harde les voor het jochie.”

    • Enzo van Steenbergen