ProRail: treinstoring rondom Randstad verholpen

Volgens ProRail is de storing op het spoor rondom de Randstad verholpen. Rond het middaguur zullen de treinen naar verwachting weer rijden volgens de dienstregeling. Dat zegt een woordvoerder van ProRail tegen Radio 1.

Door een sein- en wisselstoring lag het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol vanochtend volledig plat.

De storing werd even na 09.00 uur verholpen. Eerder ging de NS nog uit van een stremming tot zeker 11.00 uur. Het treinverkeer tot aan Utrecht, Leiden en Amersfoort lag bijna volledig stil. Er reden geen treinen van en naar Amsterdam. Reizigers werd aangeraden om hun reis uit te stellen of om ander vervoer te regelen.

Door de stremming strandden veel reizigers in onder meer Zaandam en Haarlem. Veel mensen waren gedwongen verder te reizen met het streekvervoer. Ook was het op de weg rond Amsterdam een stuk drukker. Ook treinreizigers in bijvoorbeeld Leiden, Almere, Utrecht en Rotterdam ondervonden hinder van de storing. Het zou gaan om een probleem met de bediening van de seinen en wissels.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft Kamervragen ingediend over de storing:

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Ga brief(en debat)vragen aan minister Schulz. Veel sterkte voor alle reizigers! RT @NUnl Geen treinen rond Amsterdam: http://t.co/tvH0ddbX

Vanochtend verklaarde de NS:

“In Amsterdam kunt u met de metro reizen. Voor de Fyra-treinen is geen toeslag nodig. Tot onze spijt zijn er geen mogelijkheden om vervangend busvervoer te bieden. Probeer zo mogelijk uw reis naar Amsterdam of Schiphol uit te stellen, of een andere manier van reizen te vinden.”

“Alle trajecten naar Amsterdam Centraal konden vanochtend niet worden opgestart”, aldus de zegsvrouw tegen Radio 1, die de situatie “vervelend” noemde.

De probleemtrajecten waren vanochtend:

  • Amsterdam-Schiphol-Hoofddorp
  • Amsterdam-Lelystad
  • Amsterdam-Haarlem
  • Amsterdam-Zaandam-Alkmaar
  • Amsterdam-Utrecht
  • Amsterdam-Naarden-Bussum
  • Schiphol-Amersfoort
  • Schiphol-Utrecht

De NS zegt dat de Reisplanner tot een half uur vooruit is bijgewerkt en raad aan deze kort voor vertrek te raadplegen.

    • Jules Seegers en Marije Willems