Heldin voor breder publiek

Heldin voor breder publiek

JazzEsperanza Spalding: Radio Music Society ****

Esperanza Spalding – zingende verschijning op de bas – maakt haar naam als de nieuwe heldin van de jazzwereld behoorlijk waar. Vorig jaar leverde ze een mooi mijmeralbum van moderne kamermuziek met jazz en folk: Chamber Music Society. Daarop zweefde haar stem op delicate sprookjesjazz. Bij de live-uitvoering kon je soms een speld horen vallen.

Op de cd Radio Music Society toont ze meer haar popinstinct, duidelijk voor een breder publiek. Er zijn soul- en funkinvloeden met een stevige band, orgel en blazers, en Spalding zelf op de elektrische bas. Haar zoet sprankelende stem voert weer mee vanaf de eerste noot. Haar baswerk dwingt dit album minder af.

Het is lichter werk, maar niet minder intelligent uitgevoerd. Zo verkeert ze in uitstekend gezelschap met de jazzdrummers Terri Lyne Carrington, Billy Hart en Jack DeJohnette. Spaldings teksten zijn nog altijd weldoordacht en tonen gevoel voor poëzie. De bruisende cover van Stevie Wonders I Can’t Help It – met een bijdrage van Joe Lovano op sopraan, de fusioninterpretatie van Wayne Shorters Endangered Species en de bluesy brass Hold On me zijn nummers met glans.