Gezellig samen zingen met gestrande aliens

Het is een mysterie. Niet zozeer de herkomst van het witgeschminkte Israëlische zangcollectief The Voca People – al beweren ze zelf dat ze afkomstig zijn van de planeet Voca. Nee, het raadsel betreft hun populariteit: hun filmpjes op internet werden 17 miljoen keer bekeken, en de vocale clownsact werd in een mum van tijd een multinational. Drie teams van acht zangers bedienen nu de internationale markt, en de vraag is groot. Er is een Voca People New York, een Voca People France, en een derde, zwervende groep, die nu neerstrijkt in Nederland. In Parijs trok de show zes maanden lang elke avond minstens 600 bezoekers.

Het idee is dit: een groepje bewoners van planeet Voca lijdt op aarde schipbreuk. De energie om terug te vliegen kan enkel worden verzameld door te zingen, met elkaar en met het publiek. Dit verhaaltje vormt het vehikel voor bijna twee uur lang vocale nostalgie.

De acht zangers, vier mannen en vier vrouwen, voeren hun publiek met grote sprongen door de geschiedenis van de westerse (pop)muziek. Queen volgt op de Beatles, Madonna staat broederlijk naast de ‘Macarena’, en na een fragment uit Bizets opera Carmen volgt zomaar het Smurfenlied. Het enige criterium lijkt herkenbaarheid.

De gimmick van de show is dat ze álles zingen, dus ook instrumentale intermezzi, waardoor ze klinken als een heus orkest. Soms. Bijster goed zingen ze eigenlijk niet eens. En wat wel mooi is, wordt door een galmende echo platgewalst. De geheel in het wit gestoken, volslanke zangers spelen hun rol van buitenaardse wezens volgens het cliché, inclusief waggelloopje en ‘bliebblieb’-geluidjes.

Maar dan. Geen hoon bij het chique publiek in het Parijse theater waar ik de groep zag. Welnee: jubelend enthousiasme. Mensen uit het publiek melden zich massaal vrijwillig aan. Op de vele melige grapjes (buitenlandse wezens ontdekken wat seks is!) volgt dikwijls daverend gelach. En aan het slotapplaus lijkt geen einde te komen.

Zou de toverformule echt zo simpel zijn? Meligheid + herkenbaarheid in ludieke verpakking = succes? Dat is niet mysterieus, maar cynisch.

Nederlandse tournee t/m 8 april. Inl. voca-people.com