film

Josh Hutcherson in The Hunger Games.

The Hunger Games

In The Hunger Games zijn de Hongerspelen entertainment en intimidatie ineen. Een meisje en een jongen van 12 tot 18 jaar vechten tot er één overblijft in een realityshow die Idols combineert met gladiatorenspelen. Behalve vechten moet je in de smaak vallen: rijke sponsors kunnen je helpen in de arena.

Heldin Katniss Everdeen neemt de plaats in van haar zusje Prim wanneer die wordt ingeloot: als geoefend jager heeft Katniss overlevingskansen. The Hunger Games heeft een verrukkelijke art direction, een mix van fascistische grandeur, antiseptisch Apple-design en neo-Victoriaanse Steampunk. Maar echt boeiend aan de film is de ondertoon van media-angst en fatalisme.

Movies that Matter

Het Movies that Matter Festival in Den Haag presenteert zo’n zeventig mensenrechtenspeelfilms en documentaires uit de hele wereld. Veel films zijn voor het eerst, en ook alleen op dit festival in Nederland te zien. Bij de meeste filmvertoningen wordt een inleiding, debat of talkshow georganiseerd. Hieraan nemen internationale gasten als mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten deel. Het festival biedt naast twee hoofdprogramma’s, A Matter of ACT en Camera Justitia, diverse andere onderdelen. Bijvoorbeeld The Best of IDFA, een selectie uit het programma van ’s werelds grootste documentairefestival en Harvest, de beste human rights-films die in 2011 in de bioscoop te zien waren. 22 t/m 28 maart, Den Haag. www.moviesthatmatter.nl

A Dangerous Method

A Dangerous Method beschrijft de relatie tussen de grondleggers van de psychoanalyse Carl Jung en zijn leermeester Sigmund Freud, en patiënte Sabina Spielrein. De film draait vooral over de begrippen die ten grondslag liggen aan de psychoanalyse: deze film is een ideeëndrama, eerder dan een kostuumdrama. Concepten als repressie, de seksuele aard van neuroses en overdracht tussen patiënt en psychoanalyticus worden in gesprekken tussen de grondleggers netjes uitgelegd. En wat ze in de praktijk betekenen, illustreert hun relatie. De ironische en honende manier waarop de Joodse Freud de Zwitser Jung bejegent, maakt de film soms bijna tot komedie.

De stijl die regisseur David Cronenberg voor de film kiest, is klinisch, wat goed past bij het onderwerp. De fotografie van vaste cameraman Peter Suschitzky is bijkans koud, de kadrering is strak. Maar wat er onder die stijfheid allemaal borrelt: daar gaat het uiteindelijk om.

The Grey

The Grey speelt in de taiga van Alaska, waar een vliegtuig vol oliewerkers tijdens een sneeuwstorm neerstort. Een roedel wolven maakt hun de eerste nacht duidelijk dat indringers niet welkom zijn in hun jachtgebied. Dus slaan de overlevenden op de vlucht naar de bosrand. Daar is het veiliger. Denken ze. Origineel is The Grey zeker niet. Wel zeer goed geacteerd, prachtig gefilmd, scherp gemonteerd en bewonderenswaardig compromisloos.