Extreem getalenteerd trio

Extreem getalenteerd trio

cd klassiekVan Baerle Trio: Saint-Saëns, Loevendie, Ravel Piano Trios ****

Het Nederlandse Van Baerle Trio heeft alles mee. De musici zijn jong, extreem getalenteerd en – zeldzaam voor twintigers – nauw op elkaar ingespeeld. De enige wolk die zou kunnen dreigen is het individueel elan van de spelers Maria Milstein (viool), Gideon den Herder (cello) en de als solist steeds succesvollere Hannes Minnaar (piano). Maar vermoedelijk is ook die zorg theorie. In de praktijk wil elke excellente musicus immers ook kamermuziek maken op topniveau.

Het Van Baerle Trio won onder meer het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw en het kamermuziekconcours van Lyon. Op hun debuut-cd hoor je waarom. Nog steeds is Minnaar muzikaal de meest uitgesprokene van de drie. Zijn prachtig impressionistisch gespeelde introductie tot Ravels Pianotrio steekt die van Pressler zelfs naar de kroon. Milstein heeft een uitstekende balans gevonden tussen haar oorspronkelijke ‘grote’ klank en versmelting. Den Herder mag op solomomenten soms wat meer uitpakken. De keus voor het Eerste pianotrio van Saint-Saëns en Theo Loevendies grillig sfeervolle Ackermusik weerspiegelt het ambitieniveau van de drie.