Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Schutter Toulouse dood na hevig vuurgevecht

Het gebied rond het appartement van de verdachte in Toulouse is volledig afgezet. Foto AFP / Lionel Bonaventure

De schutter die zeven mensen in Frankrijk heeft vermoord, is vanochtend gedood na een hevig vuurgevecht in het appartement in Toulouse waar hij zich had verschanst. Dat meldde onze correspondent Dirk Vandenberghe, die ter plaatse is, even na half twaalf.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Merah is gedood met wapens nog in de handen, aldus politiebronnen #Toulouse

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant heeft de dood van de schutter, Mohamed Merah, bevestigd.

De 24-jarige Merah had de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op drie parachutisten en de aanslag op een joodse school in Toulouse maandagochtend, waarbij vier doden vielen, onder wie drie jonge kinderen. De politie kwam Merah op het spoor en omsingelde zijn flatgebouw, waar hij zich vervolgens 32 uur schuilhield. Gisteravond liet hij weten ‘met de wapens in de hand te willen sterven’.

Vanochtend rond half elf klonken meerdere explosies, waarna een overvalteam van de Franse politie het appartement van Merah bestormde. Hierop volgde een uitgebreide schotenwisseling van zo’n vijf minuten. Volgens correspondent Vandenberghe klonken “tientallen schoten”, onder meer van een machinegeweer.

Schutter had zich in badkamer verschanst

De minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant meldde om 12.00 uur tijdens een persconferentie dat Merah zich in zijn badkamer had verschanst. Al schietende op de politie sprong hij uit een raam, waarna hij dood op een binnenplaats werd gevonden. In totaal zijn ruim 300 kogels afgevuurd tijdens de schotenwisseling, vooral door Merah. Volgens Guéant waren de laatste woorden van de schutter dat hij agenten zou vermoorden. Eén agent is gewond geraakt bij de bestorming van het appartement.

Vandenberghe meldt:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Guéant: hommage aan werk politiediensten. Hadden Merah graag ondervraagd, maar hij weigerde overgave #Toulouse

Update 13.35 uur: Sarkozy kondigde vanmiddag tijdens een persconferentie aan dat het bezoeken van terroristische websites en het reizen naar terroristische kampen in Afghanistan en Pakistan strafbaar wordt. Daarnaast wil hij strafrechtelijke maatregelen tegen “indoctrinatie” van islamisten. Ook komt er een onderzoek of de schutter handlangers had. Lees hier ons uitgebreidere bericht over de verklaring van Sarkozy.

Merah eiste gisteren in onderhandelingen met de politie de drie dodelijke aanslagen in Toulouse en Montauban op. Hij verklaarde alleen te hebben gehandeld dat hij akkoord is gegaan met een ‘algemene missie’ van Al Qaeda om aanslagen in Frankrijk te plegen.