EU: aanbesteding moet wederkerig zijn

Europa moet niet-Europese bedrijven verbieden aan openbare aanbestedingen mee te doen, als zij uit landen komen die hún aanbestedingen gesloten houden voor Europese bedrijven. Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie gisteren heeft gepresenteerd.

Het plan kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Europese handelsrelaties. Het betekent dat een aantal niet-Europese bedrijven straks, onder bepaalde voorwaarden, niet meer kan meedingen bij aanbestedingen voor de aanleg van wegen of telecomprojecten. Het gaat om contracten van 5 miljoen euro of meer. Critici vrezen dat de EU aan verkapt protectionisme gaat doen – precies wat het handelspartners als China, Japan en de VS verwijt.

Nu bekritiseert Europa gesloten markten door het goede voorbeeld te geven. Maar volgens eurocommissaris Barnier (Interne Markt) moet Europa „niet langer naïef zijn en mikken op eerlijkheid en wederkerigheid in de wereldhandel. Wij zijn open voor handel en willen nóg opener worden, maar alleen als onze bedrijven gelijk worden behandeld”.

Volgens de Commissie staat 352 van de circa 500 miljard euro aan Europese publieke contracten open voor bedrijven van buiten. In Amerika is dat 178 miljard, in Japan 27 miljard en in China maar „een fractie van de 830 miljard’’. Europese bedrijven klagen hierover. Toch bekritiseren Duitsland, Engeland en Zweden het voorstel. Als de EU terugslaat, leidt dit volgens een uitgelekt Duits document „tot méér uitsluiting’’ van Europese bedrijven. Eurocommissaris De Gucht (Handel) zei gisteren: „Ik denk niet dat dit leidt tot represailles, maar tot onderhandelingen.’’ Een Chinese regeringsfunctionaris zei dat China ,,geen concessie doet in haar aanbestedingspolitiek’’