Espresso met de moeder van Bashar al-Assad

In de heersende clan van de Assads woedt een discussie over ballingschap. Zo wil de moeder van de Syrische president Bashar al-Assad dat de hele familie snel het land verlaat. ‘Mijn zoon is een ongelofelijke stommeling.’

Foto AP / Local Coordination Committees in Syria

Bashi

In de heersende clan van de Assads woedt een discussie over ballingschap. Zo wil de moeder van de Syrische president Bashar al-Assad dat de hele familie snel het land verlaat. ‘Mijn zoon is een ongelofelijke stommeling,’ zegt Anisa Makhlouf. ‘Hij is nog dommer dan Gaddafi.’ De moeder van de Syrische president neemt een slokje espresso. ‘We kunnen naar de Verenigde Staten, Rusland en Qatar zonder strafvervolging!’ Naar welk land zou zij het liefst willen? ‘Natuurlijk naar Amerika,’ zegt de moeder van Bashar al-Assad. ‘Waar kun je beter van je pensioen genieten dan in Florida?’ Maar haar zoon wil niet? ‘Bashi is verschrikkelijk eigenwijs,’ antwoordt ze. ‘Hij luistert naar niemand.’ Zelfs niet naar zijn moeder? Anisa Mahklouf schudt haar hoofd. ‘Bashi heeft nooit naar mij geluisterd!’ zegt ze en barst in snikken uit. ‘In Florida zou ik kunnen leren golven en een cursus watergymnastiek volgen.’ De moeder van de Syrische president neemt nog een slokje. ‘Maar Bashi wil niks weten van Florida en watergymnastiek. Hij heeft het alleen over Syrië en dat iedereen naar hem moet luisteren omdat hij de baas is.’ Wat vindt ze van het geweld? ‘Ik denk dat hij gek aan het worden is,’ zegt de moeder van de Syrische president. ‘Hij roept de hele tijd: “Alles is voor Bashi!’”