Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN-Mensenrechtenraad: onderzoek naar Israëlische nederzettingen

Israëlische militairen en Palestijnse demonstranten bij de nederzetting Beit Iksa op de Westelijke Jordaanoever. Foto AFP / Ahmad Garabli

De VN-Mensenrechtenraad heeft vanavond besloten voor het eerst in zijn geschiedenis een onderzoek in te stellen naar de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Israël reageerde door het onderzoek “hypocriet” te noemen.

De Mensenrechtenraad stemde vandaag in grote meerderheid voor een resolutie die onderzoek beveelt naar hoe de aanwezigheid van Israëlische nederzettingen op de Westoever de rechten van de Palestijnse bevolking mogelijk schendt. De resolutie werd aangenomen met 36 stemmen voor. Tien landen onthielden zich van stemming en alleen de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, stemde tegen de resolutie.

De Israëlische premier Netanyahu betitelde het onderzoek van de Mensenrechtenraad vanavond in een reactie als hypocriet. Volgens Netanyahu is het mensenrechtenorgaan van de VN “automatisch in meerderheid vijandig jegens Israël”. Hij wees erop dat de Mensenrechtenraad in totaal 91 beslissingen heeft genomen en dat 39 daarvan te maken hadden met Israël, terwijl landen als Syrië en Iran bijna nooit worden veroordeeld. De raad “moet zich voor zichzelf schamen”, aldus Netanyahu.

De Pakistaanse afgevaardigde, die de resolutie had ingediend, stelde dat een onderzoek nodig is omdat het nederzettingenbeleid van Israël volgens hem in strijd is met het internationaal recht. De Verenigde Staten, die Israël in het verleden bekritiseerden om de bouw van nederzettingen op de Westoever, zeiden vanavond bezorgd te zijn over de vooringenomenheid van de Mensenrechtenraad jegens Israël en stelden dat een onderzoek een “rechtvaardige en langdurige” vrede tussen Israël en de Palestijnen niet dichterbij brengt.