Een Kranenborg soirée

Koks zonder eigen restaurant vormen een mobiel smaldeel binnen de Hollandse gastronomie. Ze koken op lokatie, adviseren, zijn soms ‘ambassadeur’ voor een merk in keukenapparatuur of -grondstof en ze timmeren energiek aan de weg. Velen van hen danken hun (landelijke) faam uitsluitend aan televisie-optredens, maar er zijn er ook met een imposante staat van dienst

Koks zonder eigen restaurant vormen een mobiel smaldeel binnen de Hollandse gastronomie. Ze koken op lokatie, adviseren, zijn soms ‘ambassadeur’ voor een merk in keukenapparatuur of -grondstof en ze timmeren energiek aan de weg.

Velen van hen danken hun (landelijke) faam uitsluitend aan televisie-optredens, maar er zijn er ook met een imposante staat van dienst aan ‘de kachel’ in het restaurant. Van deze groep is Robert Kranenborg misschien wel de meest erudiete nestor. Een meesterkok met een lange lijst van eetpaleizen op z’n cv en een begenadigd leermeester die zich voorgenomen heeft zijn kennis over te dragen aan een nieuwe generatie.

Onlangs kwam het eerste deel van zijn ‘culinaire biografie’ uit, de reeks heeft de jaargetijden als leidraad en de eerste titel was dan ook Winter. Wie, zoals Kranenborg, vier decennia professioneel kookt heeft niet alleen een hele lijst ‘signature dishes’ verzameld, maar ook een leger van collega’s waaraan hij op de verschillende adressen leiding gaf in de keuken.

Tijdens een memorabel diner op 17 maart 2012 in Bolenius restaurant aan de Zuidas in Amsterdam passeerde een achttal ‘Kranenborg-gerechten’ de revue, onder leiding van de meester zelf gekookt door koks die op de Grote Adressen (Vossius, La Rive, La Cravache d’Or, Corona en Le Cirque) onder hem gewerkt hebben.

Deze video is een verslag van de avond.