Een 30 meter hoge prestigekwestie

Het moet het allerhoogste paasvuur worden. Van Nederland, ter wereld, maar vooral: van Overijssel. De dorpen rond de Holterberg houden jaarlijks een strijd om wie het hoogste paasvuur kan bouwen. Dit is echter een bijzonder jaar. Het is een prestigekwestie: vijfentwintig jaar geleden vestigden de mannen van Espelo een wereldrecord met hun paasvuur van 28,9 meter hoog. Nu, een kwart eeuw na het record van hun vaders, werken de zoons om dat record te verbreken.

Gewapend met bijlen en kettingzagen trekken de Espeloërs al wekenlang de bossen in. Ze zagen hele percelen om, die zijn toegewezen door Staatsbosbeheer. Het hout verslepen ze met man en macht naar het weiland. Alles voor de stapel.

Die is nu vijftien meter hoog. Ze zijn halverwege. Maar hoe hoger ze komen, hoe moeilijker de bouw wordt. Ladders komen er niet meer bij. Aan de paal in het midden, die met zijn vijftig meter hier gedeeltelijk uit beeld verdwijnt, zijn lange kabels gespannen. Daarmee wordt het hout stapel voor stapel omhoog gehesen. Een tractor aan de andere kant van de berg dient als hefboom. Een houtje-touwtjeconstructie, maar het werkt. Met walkietalkies houden de bouwers contact met de andere kant van de berg.

Eerste Paasdag (zondag 8 april) gaat de fik erin. Een dertig meter hoge vuurmassa. Dichterbij dan vijftig meter kan niemand dan komen, veel te heet. Tot die tijd legt fotografiestudent Roderik Rotting (KABK, Den Haag) de bouw vast, een Overijssels wereldrecord in wording.