Draghi: schuldencrisis EU lijkt onder controle

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat het dieptepunt van de Europese schuldencrisis achter de rug is. De ECB-voorman stelt in een inteview met de Duitse krant Bild dat het aan de Europese regeringsleiders is om maatregelen te nemen en de crisis verder te beteugelen.

De ECB heeft het afgelopen najaar drastisch ingegrepen door een banken tegen een zeer laag tarief geld te lenen. Met dit zogeheten LTRO-programma heeft de ECB sinds december ruim 1.000 miljard euro aan leningen verstrekt tegen een rente van 1 procent. De leningen hebben een looptijd van 3 jaar.

Na deze massieve financiële interventie zijn de rentetarieven in landen als Spanje en Italië sterk teruggelopen. Sindsdien lijkt het vertrouwen van beleggers in Europa verder te herstellen. De koersen op de Europese aandelenmarkten zijn de afgelopen maanden fors gestegen. Tegelijkertijd begint de rente in landen als Duitsland en Nederland weer te stijgen. De rentetarieven waren hier zo laag omdat deze landen door beleggers werden gezien als een veilige haven.

Draghi stelt in Bild dat de ECB al enkele maanden geen staatsobligaties van zwakke landen als Italië en Spanje heeft hoeven kopen. Volgens de ECB-president is dat te denken aan de massieve steun aan banken door de ECB.