Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Speelfilm

Doen wat de fotograaf ook het beste doet: kijken

Anton Corbijn. Inside Out

Regie: Klaartje Quirijns. ****

Fotograaf Anton Corbijn is rondom de releases van zijn twee speelfilms Closer (2007) en The American (2010) zoveel in het nieuws geweest dat het is alsof we inmiddels alles wel weten over deze einzelgänger van een domineeszoon. De kracht van Klaartje Quirijns kunstenaarsportret Anton Corbijn. Inside Out is dan ook niet dat ze – ondanks de misleidende titel – Corbijn binnenstebuiten keert. Niet dat ze dat niet probeert. Maar tijdens een cruciale wandelscène waarin Corbijn over een burn-out hint, komen ze er beiden achter dat er door hem niet over zichzelf gepraat gaat worden en er voor haar niets anders opzit dan te doen wat hij ook het beste doet: kijken. Quirijns richt haar camera op een man aan het werk. Een fotograaf met het oog van een roofdier, altijd klaar om toe te slaan. Precies, misschien zelfs een beetje kil, maar altijd raak. De conclusies zijn er voor de toeschouwer. Over het escapisme van de popmuziek. Over een gefragmenteerde werkelijkheid waar alleen met de lens ertussen greep op valt te krijgen. En dan blijkt die titel toch weer te kloppen: het binnenste ligt al lang buiten: gevat in contrastrijk zwart-wit en grove korrel.