Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Deadline voor Catshuisberaad 30 april - ‘datum niet flexibel’

Jan Kees de Jager (midden) met Jean-Claude Juncker (rechts) en de Oostenrijkse minister van Financiën Josef Proell, eind januari. Foto AFP / John Thys

Het kabinet moet voor Koninginnedag zijn begrotingsplannen inleveren bij de Europese Commissie. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager de Tweede Kamer vandaag laten weten. Die datum is “niet flexibel”, zei hij erbij.

VVD, CDA en PVV moeten dus haast maken met het bedenken van hervormings- en bezuinigingsplannen die Nederland weer aan de Europese begrotingsregels moeten laten voldoen.

In principe mag het begrotingstekort van Nederland niet hoger zijn dan 3 procent. Maar dat stevent zonder ingrijpen af op 4,5 procent. De datum 30 april is voor de onderhandelaars in het Catshuis een uiterste deadline.

Waarschijnlijk geen ‘uitzonderlijke economische omstandigheden’

De Jager zei ook dat hij niet denkt dat de Europese Commissie de Nederlandse situatie als “uitzonderlijke economische omstandigheden” zal aanmerken.

Zo’n betiteling zou een soepeler behandeling en een iets hoger tekort dan 3 procent op de korte termijn rechtvaardigen.

Er is voor Nederland voor volgend jaar echter alweer enige economische groei voorspeld, en een hoog begrotingstekort is geen reden voor een milde behandeling.

Veel hoop dat Nederland op een later moment kan bezuinigen en niet al in 2013 hoeft te voldoen aan de eis van 3 procent, zegt De Jager niet te hebben. Al benadrukte hij dat het uiteraard de Europese Commissie is die daarover uiteindelijk beslist.

Plasterk wil pas in 2015 aan Europese norm voldoen

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk denkt dat de Europese Commissie wel kan worden overtuigd van de noodzaak van uitstel. Hij wil dat Nederland pas in 2015 aan de norm van drie procent voldoet. Onlangs becijferde het CPB dat het tekort in 2013 4,6 procent bedraagt als het kabinet niet ingrijpt.

De PvdA dreigde al eerder om de regering niet te steunen als er in Europa wordt gestemd over een nieuw verdrag voor meer begrotingsdiscipline. Plasterk en partijleider Diederik Samsom vrezen dat de Nederlandse economie kapot wordt bezuinigd als wordt vastgehouden aan de norm van drie procent.